23948sdkhjf

70 grønne forskningsprojekter afvist årligt

Mere end 70 grønne forskningsprojekter årligt har de sidste fire år fået et pænt 'nej tak' fra Innovationsfonden. Alene i 2018 blev der inden for energi-, klima- og miljøområdet ansøgt for 1,2 mia. kr., mens der kun blev bevilget støtte for 203 mio. kr.

Der var 88 ansøgte projekter, men kun 12 fik bevilget støtte, viser en ny analyse fra Dansk Industri (DI).

- Det er drønærgerligt. Ikke alene er det en unødvendig bremse på Danmarks og verdens grønne omstilling. Det er også meget muligt, at bunken af afviste projekter kunne indeholde ideer, der kunne være endt som Danmarks næste eksportsucces, siger forskningschef Mette Fjord Sørensen, DI.

Hun bakkes op af uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

- Vi kender ikke alle løsningerne på miljø- og klimaudfordringerne. Men én ting er klart: Vi når kun i mål, hvis vi får hjælp fra forskningen. For det er i forskningen, vi skal finde nye, grønne løsninger, der gavner miljøet, klimaet og vores fælles fremtid, siger Ane Halsboe-Jørgensen til erhvervsmediet DIBusiness.dk

Fem kr. øget omsætning pr. investeret krone
Analysen fra DI viser også, at de samlede bevillinger til de statslige forskningsfonde er faldet med lige knap 1 mia. kr. siden 2010. Men regeringen har foreslået, at der på finansloven øremærkes 1 milliard kroner ekstra til forskning i grøn omstilling.

- Derved øremærker vi ca. 2,3 milliarder kroner til grøn forskning inden for blandt andet grøn omstilling af landbruget, klima- og miljøvenlig transport og bæredygtige byer. Det er en meget ambitiøs politisk prioritering af grøn forskning, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er også en god forretning. En evaluering af det statslige Energiteknologiske Udviklings- og demonstrationsprogram (EUDP), der hjælper grønne projekter med at blive klar til markedet, viste tidligere på året, at investeringer i energiforskning gennem EUDP har øget omsætningen i modtagervirksomhederne med i gennemsnit fem kroner per tilskudskrone.

- Derfor håber vi, at der også i udmøntningen af forskningsreserven, som der forhandles om netop nu, bliver investeret massivt i den grønne omstilling, siger Mette Fjord Sørensen til DIBusiness.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094