23948sdkhjf

Gængse solcelle-invertere vender tilbage på positivliste

Efter en oprydning som følge af nye EU-krav melder Dansk Energi om næsten fuld plade på positivliste for solcelle-invertere. 

De danske elnetselskaber kan nu gennemføre en smidig sagsbehandling, når ejere af nye solceller op til 50 kW – typisk med en installatør som mellemmand – ønsker at nettilslutte deres anlæg.

Det oplyser Dansk Energi.

Stadig flere producenter af invertere til solcelleanlæg har nemlig fået optaget deres modeller på en positivliste, som Dansk Energi laver på vegne af elnetselskaberne for at sikre, at anlæggene lever op til en række tekniske krav.

- Positivlisten dækker nu de mest gængse producenter. Det er godt nyt for solcelleejerne og de installatører, der sætter anlæggene op, fortæller civilingeniør Morten Erlang fra Dansk Energi.

Han understreger, at installatørerne fortsat skal kende de tekniske regler – og indstille anlæggene i overensstemmelse med reglerne.

- Vi ser desværre ind imellem, at det ikke er tilfældet. Det er skidt for solcelleanlægget og især for elnettet, siger Morten Erlang.

Vild global vækst
Positivlisten er ikke en ny opfindelse, men på grund af nye EU-krav har Dansk Energi har været nødt til at revurdere alle invertere på den positivliste, der var gældende indtil først på året.

Inverterne på den nye positivliste overholder dermed både gældende EU-forordninger og standarder. Dermed kan solcelleanlæggene operere under de krav, der gælder eksempelvis for frekvensrespons og beskyttelsesindstillinger.

Solceller er den energiteknologi, der i disse år tilføjer mest effekt til den globale elforsyning. Konsulenthuset Wood Mackenzie vurderer, at der i år bliver opstillet 114,5 GW solceller (små og store anlæg), hvilket i givet fald vil være en vækst på 17,5 procent i forhold til 2018. Wood Mackenzie regner med, at den årlige installerede effekt vil vokse til omkring 125 GW/år i de tidligere 2020’ere.

Også i Europa vinder solcellerne frem, og de nye EU-krav skal blandt andet sikre, at de ikke ’laver ballade’ og ødelægger el-kvaliteten. Når solcelleanlæggene overholder kravene, kan de også bidrage med at sikre balancen i elnettet ved at nedregulere sig selv, når frekvensen i det samlede system stiger faretruende.

De største markeder først
Gennem de seneste måneder har de store producenter af invertere haft travlt med at få testet deres produkter af en uvildig part, og der har været visse flaskehalse.

Derudover har producenterne naturligt nok satset på at få dokumentationen i orden på de største markeder først – altså eksempelvis i Spanien, Frankrig, Italien og Tyskland.

- Men nu er vi ved at være der, fastslår Morten Erlang og nævner SMA Solar Technology, SolarEdge Technologies, Huawei Technologies og Steca Elektronik som nogle af de større producenter, der på det seneste har fået optaget invertere på den danske positivliste.

En ny teknisk forskrift er i øvrigt på vej for batterianlæg. Også her er Dansk Energi i gang med at opdatere positivlisten efter nye tekniske krav.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114