23948sdkhjf

Tyske flaskehalse minder os om behovet for dansk affaldsenergi

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg skrevet af ny direktør for Dansk Affaldsforening Mikkel Brandrup.

Holdninger står derfor for hans regning

Mangel på kapacitet i tyske affaldsenergianlæg – som generelt er af ældre dato – giver stigende priser for tyske virksomheder, der skal have behandlet restaffald. Danmark skal være opmærksom på at undgå samme situation, mener Dansk Affaldsforening.

Det tyske affaldsmagasin EUWID Recycling und Entsorgung er kommet med sin halvårlige status for det tyske marked for energiudnyttelse af affald. Dansk Affaldsforening har sammenfattet hovedpointerne samt prisudviklingen i et nyt notat.

Stigende priser og knaphed på kapacitet
Notatet viser, at priserne stiger, brændværdien stiger og at der er udpræget knaphed på tysk forbrændingskapacitet, som i øvrigt er ved at være af ældre dato.

Tyske virksomheder og affaldshandlere kigger derfor i stigende grad mod såvel skandinaviske som østeuropæiske energianlæg.

Danmark skal være opmærksom
Vi skal glæde os over, at vi nu og her kan hjælpe de tyske virksomheder ved at aftage og behandle noget af deres restaffald, så vi nedbringer mængderne af affald til deponi og samtidig sikrer danske borgere og virksomheder konkurrencedygtig el og varme.

Imidlertid skal vi være opmærksomme på ikke selv at komme til at stå i samme situation i fremtiden.

Forsyningssikkerhed i form af disponibel kapacitet på vores affaldsenergianlæg er afgørende for både økonomi, miljø og klima. Vi skal have mulighed for at løse vores egne miljøopgaver og undgå, at danske virksomheder og borgere skal betale dyrt for at få behandlet restaffald på middelmådige anlæg i udkanten af Europa, der ikke har den samme høje effektivitet og miljøstandard som de danske affaldsenergianlæg.

I Tyskland er konsekvenserne af flaskehalstendenserne, at flere byggeprojekter er bremset, da det ikke er muligt at få behandlet de store mængder restaffald fra byggepladserne.

Frit, men dyrt
I Tyskland handles restaffald fra erhverv og industri frit på det tyske marked.

Ejerforholdene på tyske affaldsenergianlæg er mangfoldige. Her er såvel kommercielle anlæg ejet af energikoncerner og kapitalfonde, offentligt-privat ejede anlæg samt rent kommunalt/offentligt ejede anlæg. Prisen for at energiudnytte et ton affald ligger generelt på mellem 100-150 € (745-1.340 kr.) ekskl. afgifter – dem er der ikke i Tyskland. Gennemsnitsprisen i 2016 i Danmark var 439 kr./ton inkl. afgifter, viser den seneste benchmarkrapport fra Energistyrelsen.

Herhjemme har der i de senere år været politiske diskussioner om, hvorvidt en liberalisering af affaldsenergisektoren og ville resultere i den rette kapacitet samt lavere priser.

Det må hertil siges, at erfaringerne fra Tyskland ikke peger entydigt i den retning.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109