23948sdkhjf

Energipoppel hitter hos danske landmænd

Danske landmænd har taget godt imod Energipoppel. Afgrøden har fundet vej til 560 tilplantede ha efter introduktion på det danske marked i 2010.
Godt 18 måneder efter at de første stiklinger blev sat i jorden har interessen for Energipoppel på landbrugsjord været støt og stejlt stigende.

Fra 40 ha i 2010 har Forstmiljø i foråret 2011 leveret plantemateriale til 560 ha energiplantninger med højtydende italienske poppelkloner. Og både professionelle landmænd og fritidslandmænd har taget godt imod Energipoplen, lyder det fra Forstmiljø:

- De professionelle landmænd ser afgrøden som del af deres markproduktion. Energipoppel dækker samtidig efterafgrødekravet og er et produktivt alternativ til de mere marginale jorde.

Fritidslandbrugerne har fokus på dyrkning af deres egen energi i form af brænde eller flis, fortæller Jens Stenhøj fra Forstmiljø.

Italienske rødder trives i dansk jord
Trods deres oprindelse i Italien viser de første erfaringer, at Energipoppel trives godt på vores breddegrader. De 22 cm store stiklinger har siden plantingen i foråret 2010 haft en imponerende tilvækst. Enkelte steder har planterne nået en højde på 5 meter og en fældediameter på 7 cm efter 18 måneders vækst.

- Poppel er nem at dyrke, når den først er etableret. Intensiv renholdelse er nødvendig i starten, men træerne lukker hurtigt over arealet, fortæller Bo Schjødt Andersen.

Individuelle dyrkningsmodeller og gode tilskudsmuligheder
Energipoppel kan dyrkes i forskellige modeller tilpasset forholdene hos den enkelte landmand.

- På store og regulære arealer høstes poplerne hvert andet eller tredje år, hvor de er 5-8 meter høje. På mindre og kuperede arealer høster vi hvert 6-10 år. Her kommer energiplantningen til at fremstå som egentlig skov, siger Jens Stenhøj fra Forstmiljø.

Energipoppel er landbrugsafgrøder med mulighed for at modtage tilskud via EU-enkeltbetaling og ekstensiv jordbrug. Energipoppel betragtes også som efterafgrøde. Der plantes desuden mange arealer som skovrejsning, der dog skal fældes hvert 10. år for at opretholde EU-tilskuddene. Samtidig er det bæredygtig energi, og Energipoppel er et af svarene på stigende behov for biomasse. Derfor er det foreløbigt indtil 2012 muligt at få etableringsstøtte til plantning af energiafgrøder på landbrugsjord.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078