23948sdkhjf

Vikingegaarden tanker elbiler med sol og vind

Lykke Friis afslørede ny teknologi. Nu bliver det nemmere for danskerne at tanke sol- og vindenergi på elbilerne
Den 22. august løftede Klima- og Energiminister Lykke Friis sløret for den første EVergreen ladestander, som gør det muligt at vælge sol- og vindenergi til at tanke elbilerne. Det skete på virksomheden Vikingegaarden A/S i Vonge, hvor en prototype afden nye ladestander til elbiler blev præsenteret for første gang.

Ny teknologi inden for elbiler
Den nye ladestander er udstyret med den sidste nye teknologi, som gør det muligt for elbilejeren at vælge strøm, når den enten er billigst eller mest CO2-venlig. Det er det sidste nye skridt i udviklingen inden for elbiler, og ifølge Klima- og Energiministeren er det et væsentligt skridt i en miljørigtig retning.

- Vi ved, at jo nemmere det er for folk at vælge grønt, jo flere gør det. Denne ladestander gør det muligt at vælge at lade sin bil op, når der udbydes el fra vedvarende energi, og med den er det blevet lidt lettere at vælge at købe en elbil, understregede Klima- og Energiminister, Lykke Friis.

EVergreen ladestanderen er tilpasset SmartGrid, som er det elektroniske system, der skal sørge for kommunikationen mellem udbyderne af el og forbrugerne, så standerne hele tiden er opdateret med, hvornår den billigste strøm løber i nettet. Samtidig kan en bruger af ladestanderen genkendes, uanset hvilken stander, vedkommende tanker el fra, så man altid afregnes korrekt for sit forbrug.

Bilejere kan vælge grønt
Med den nye teknologi bliver det op til bilejeren at vælge, om elbilen skal køre på kul- eller vindkraft. Den nye teknologi giver information om, hvornår energien er billigst, og hvilken energiform, som er mest klimavenlig. Bilejeren kan derfor vælge, om bilen skal tankes så billigt eller hurtigt som muligt, eller om energien hovedsagelig skal komme fra vedvarende energikilder som vind, vand og sol.

Derfor er EVergreen ladestanderen ifølge salgsdirektør hos Vikingegaarden Jan Agnoletti Pedersen en intelligent ladestander.

- I dag kommer energien i vores el-net både fra kraftværker og vedvarende energikilder. EVergreen ladestanderen ved, i kraft af samkøringen med SmartGrid, hvornår der for eksempel er mest strøm fra vedvarende energikilder i stikkontakten, og det betyder, at forbrugerne får mulighed for at vælge, fortæller Jan Agnoletti Pedersen.

En miljørigtig milepæl
Ladestanderen kan dermed blive et afgørende led i overgangen til at få den danske bilpark til at køre på mere CO2-neutral energi, og dermed nedbringe mængden af CO2-udslip på de danske veje. Det helt afgørende er, at elbilerne dermed vil kunne gøre danskerne mindre afhængige af fossile energiformer som kul og olie. Den idé er efterspurgt, og Vikingegaarden har allerede fået sine første ordrer fra virksomheden Moto Mundo og Thisted Kommune.

EUDP, som er Energistyrelsens udviklingspulje, har støttet Vikingegaardens udvikling af EVergreen ladestanderen. Virksomheden får en bevilling på godt 11 millioner kroner i den toårige udviklingsperiode.

Lykke Friis er ikke i tvivl om, at Vikingegaarden ladestander vil få en vigtig betydning i fremtiden.

- Den nye ladestanderen gør det supernemt at vælge intelligent opladning, Hvis alle lader deres elbil kl 18.00, kan elnettet kun klare tre biler på en villavej. Med den nye stander lades der primært om natten, og så er der nok til alle, fastslog Klima- og Energiminister, Lykke Friis.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094