23948sdkhjf

Furesø forsøger natslukning på vejbelysningen for at spare CO2

For at nedbringe eludgifterne og CO2-udledningen gennemfører Furesø Kommune et forsøg med at slukke vejbelysningen om natten i udvalgte områder.
Furesø Kommunes mål er at blive 100 % baseret på vedvarende energi og at reducere udledningen af CO2 fra den kommunale virksomhed med 2% om året frem til 2013. Derfor arbejder kommunen løbende med at nedbringe forbruget af bl.a. el.

Forsøgsprojekt i ugerne 36-50
Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget sætter nu et forsøgsprojekt i gang med at slukke vejbelysningen om natten i udvalgte områder, som ikke omfatter større kryds og rundkørsler samt større indfaldsveje, og på en sådan måde, at borgernes tryghed og sikkerhed ved at færdes ikke reduceres.

- Ændringen i vejbelysningen vil medføre betydelige økonomiske besparelser for kommunen samt en reduktion i udledningen af drivhusgasser hos kommunens el-leverandør, Dong Energy, siger Preben Sandberg Pettersson, formand for Miljø-, Teknik- og Erhvervsudvalget i Furesø Kommune.

Handler også om sikkerhed og tryghed
Forsøget er et led i kommunens klimaplan og budgettet for 2011, og det er ét ud af en række tiltag, som vil give både en energimæssig og økonomisk besparelse på det tekniske område.

- Furesø Kommunes klimaindsats skal naturligvis baseres på sund fornuft. Målet er at opnå klimamæssige og økonomiske gevinster, men vi forholder os også til, hvordan borgerne oplever forsøget i forhold til tryghed og trafiksikkerhed. Det er vigtigt for mig, at vi bevarer tryghed og sikkerhed, siger Preben Sandberg Pettersson.

I begyndelsen af 2012 vil kommunens Center for Drift og Teknik derfor gennemføre en evaluering, hvor også de berørte borgere, grundejerforeninger mv. kan bidrage med de erfaringer, de har gjort under forsøget.

Som optakt til forsøget har Furesø Kommune desuden tilbudt erhvervsforeningen og de berørte grundejerforeninger informationsmøder i august.

Andre tiltag med energirigtig vejbelysning
I årene 2005-2009 har Furesø Kommune erstattet luftledningerne med kabler, og samtidig er vejbelysningen blevet renoveret i dele af kommunen. Det har givet en væsentlig besparelse i energiforbruget, og alene fra 2008 til 2009 blev CO2-udledningen fra vejbelysningen reduceret med 94 tons. Det svarer til knap ni procent.

I de kommende år fortsætter kommunen sin indsats med at nedbringe strømforbruget til vejbelysning. I 2011 bliver knap 300 energikrævende armaturer erstattet med mere energivenlige lyskilder, og kommunen forventer, at det vil reducere udledningen af CO2 med yderligere 6,5 tons om året. Desuden vil der ske en udfasning af kviksølvlyskilder i den ældre del af vejbelysningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078