23948sdkhjf

Håndværkerfradrag booster solenergi hos forbrugerne

Tidligere var solenergi forbeholdt klimanørder og fageksperter, men nu er det blevet hot for danske boligejere at installere solceller eller solvarme. Interessen er stor, fordi det nye håndværkerfradrag giver kontant besparelse fra dag et.
Mange danskere er varme på ideen om at investere i de værdifulde solstråler. En ny repræsentativ undersøgelse fra Go’ Energi viser, at hver fjerde forbruger overvejer at bruge det nye skattefradrag til at installere enten et solvarmeanlæg eller et solcelleanlæg.

- Vores undersøgelse viser, at rigtig mange boligejere går med planer om at installere solceller eller solvarme. Men det har heller aldrig været så attraktivt at udnytte solen, som det er nu med det nye håndværkerfradrag, siger Henrik Teglgaard Lund, sekretariatschef i Go’ Energi.

Tjekket at investere i solenergi
Livsstilsekspert Birthe Linddal er ikke overrasket over den store interesse for at bruge håndværkerfradraget til at investere i netop solenergi. Hun forklarer, at mange af de mennesker, som skal ud at købe hus, er børn af 1980’erne. Og de er vokset op med kampagner om at spare på energien.

- Når de alligevel skal bygge et hus, synes de det er “cool” at kunne vise solpaneler på taget. Det er de samme mennesker, som gerne vil betale et par ekstra kroner i supermarkedet for, at mælken er økologisk, mener Birthe Linddal.

Større energibesparelser end forventet
Solvarme-teknologien har vist sig at være et godt bidrag til den primære varmekilde, for eksempel naturgas i almindelige husstande. Samtidig har boligejerne mulighed for at få et skattefradrag på op til 15.000 kroner per voksen i husstanden af den del af regningen, der udgør arbejdslønnen til for eksempel installation af solceller og solvarme.

Danmarks Tekniske Universitet har for nylig offentliggjort en større undersøgelse omkring solvarmeanlæg. Og her er konklusionen klar. Mange danske husstande kan spare store summer på energiregningen ved at supplere med den type solenergi.

- Undersøgelsen viste, at der er langt større energibesparelser at komme efter ved solvarmeanlæg, end vi havde regnet med. Det var meget positivt og meget overraskende. Det gjaldt alle de undersøgte anlæg, siger lektor Simon Furbo, der sammen med kollegaen Jianhua Fan har lavet undersøgelsen.

Ny trend: Solceller er for alle
Samme tendens, når det gælder solceller. Det kan nemlig langt bedre betale sig at investere i solceller nu end tidligere. Samtidig er der nu flere danske forhandlere, hvor forbrugerne tidligere skulle til Tyskland for at købe billige solcelleanlæg.

Økonomien i solcelleanlæg er også blevet bedre for boligejere, efter at nettoordningen er blevet en realitet. Den gør det muligt at købe strømmen til samme pris, som du kan sælge den, hvis solcellerne producerer mere energi, end du skal bruge her og nu.

- Vi har nået et punkt, hvor en helt almindelig familie kan spare mange penge og energi ved at have solceller. Det gælder dog ikke i alle tilfælde, da der kan være store prisforskelle på anskaffelse og montage af anlægget, siger Ivan Katic, solcelleekspert ved Teknologisk Institut.
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079