23948sdkhjf

Ny metode omdanner risstrå til biogas

Asien afbrænder hvert år mange millioner tons risstrå. Et tværfagligt projekt med en Aarhus-forsker i spidsen skal afprøve en simpel og billig metode til at omdanne risstrå til klimavenlig biogas.
Et nyt projekt støttet med 7,6 mio. kr. fra Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) under Udenrigsministeriet, skal udvikle og afprøve en simpel og billig bioteknologisk proces til fremstilling af biogas fra affaldsstrå. Og potentialet er stort.

Asien producerer årligt 700 mio. tons risstrå. Flere millioner af disse risstrå – et affaldsprodukt fra risproduktionen –kunne være brugt i f.eks. Mekong Deltaet, hvor manglen på biomasse til de lokale risbønders tusindvis af biogasanlæg er stor.

Skal bidrage til væsentlig forøgelse af energiproduktionen
Forskergruppen med lektor i mikrobiologi ved Aarhus Universitet Kjeld Ingvorsen i spidsen forventer, at projektet vil føre til en væsentlig og samtidig klimavenlig forøgelse af energiproduktionen i området. Det vil sikre en stabil bæredygtig produktion af biogas og en forbedring af levestandarden hos landbefolkningen i Mekong Deltaet.

Derudover vil forskerne foretage et socio-økonomisk studium, der skal vurdere de samfundsmæssige aspekter af at anvende risstrå som supplerende biomassekilde i de ca. 33.000 eksisterende biogasanlæg i deltaområdet, der bruger husdyrgødning.

Projektet er et samarbejde mellem Cantho University i Vietnam samt Institut for Bioscience og Nationaløkonomisk Institut ved Aarhus Universitet.

Det internationale universitetssamarbejde vil samtidig bidrage med en betydelig kapacitetsopbygning i bioteknologisk forskning i Vietnam via et tæt forskningssamarbejde med udveksling af ph.d.er og postdocs samt anskaffelse af avanceret analyseapparatur til Cantho University.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094