23948sdkhjf

Tusindvis af kabelskabe får testet deres helbred

Konstant Net indfører en ny type Asset Management, hvor alle 61.000 kabelskabe får en helbredsscore fra 0-10. Dermed bliver det mere overskueligt at foretage service på de kabelskabe, der er i ringest stand eller er mest udsat for salt og oversvømmelser.

Nye kabelskabe på gader og stræder kan snildt passe sig selv i 20 år, hvis de ikke bliver påkørt, oversvømmet eller udsat for andre skadelige hændelser, men ældre kabelskabe bør have besøg af en tekniker i ny og næ.

- Vi har et aldrende net, hvor mange kabelskabe og kabler er helt tilbage fra 1950’erne og 1960’erne. For at få bedre styr på disse ’assets’ er vi begyndt at give dem en helbredsscore, fortæller driftstekniker og maskinmester Anders Warming fra Konstant Net, der driver elnet i det østlige Jylland og på en række mindre øer.

Indtil for nylig blev alle Konstant Nets 61.000 kabelskabe på lavspændingsnettet tjekket i en turnus på 12 år. Altså med ca. 5.000 eftersyn om året. Mange af kabelskabene nærmer sig imidlertid den estimerede tekniske levealder på 60 år, så uden rettidig omhu kan der opstå flere udfald i årene, der kommer.

 - Vi har en stor re-investeringspukkel foran os, konstaterer Anders Warming.

Britisk metodik
Som led i forbedret strategi for Asset Management er netselskabets
analytikere derfor i gang med at foretage en dybere vurdering af kabelskabene på baggrund af data om bl.a. tilslutning til transformerstation, alder, type, generel tilstand, seneste servicetjek og placering i landskabet.

Alle kabelskabe får en score på en skala fra 0 (bedst) til 10 (værst), og på den baggrund kan der foretages en prioritering, der også omfatter en fremskrivning af den forventede tilstand de næste 10-12 år.

– De ringeste kabelskabe skal selvfølgelig skiftes først, men vores model kan også korrigere for kystnærhed, hvor salt kan være et problem, og vådområder, der bliver oversvømmet gentagne gange, fortæller Anders Warming, der er ved opbygge og systematisere data, så den britisk inspirerede metodik kan blive gearet op.

'Ukendte’ kabelskabe
I år sender Konstant Net montører ud til alle de ca. 5.000 kabelskabe, hvor det er sparsomt med data, så der kan blive taget fotos af kabelskabene med åben/lukket låge og en række oplysninger om den aktuelle tilstand. Solide data er afgørende for langsigtet succes med at indføre en mere digitaliseret tilgang til Asset Management, hvor data om kabelskabenes tilstand kombineres med geografiske data i GIS.

– De skabe, vi ikke ved så meget om, er ikke overraskende af ældre dato. Mange af dem irrer og er rustne, fortæller Anders Warming.

Mere effektiv elforsyning
Opgaven med at sikre sig data for de ’ukendte’ kabelskabe vil til næste år blive fulgt op med en prioriteret indsats.

– I 2020 kan vi for eksempel vælge at foretage eftersyn af alle de kabelskabe, der har en score på over 8 eller derover, fortæller Anders Warming, der forventer, at den britiske model kommer til at effektivisere vedligeholdelsen af de mange kabelskabe.

Dels fordi der bliver prioriteret, dels fordi de udekørende teknikere, der kan være eksterne montører, på forhånd kan få mere viden om den opgave, de kører ud til.

I Danmark er over en million kabelskabe med til at sørge for, at familier og virksomheder har elektricitet i stikkontakterne mere 99,99 procent af tiden. De ældste kabelskabe hos Konstant Net er etableret i Aarhus i slutningen af 1940’erne. Langt de fleste kabelskabe er sat op fra 1950-1980.

Kilde: Dansk Energi

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094