23948sdkhjf

CO2-køling bidrager til verdensmål

Klumme

Dette er en klumme. Skribenten fremgår af bylinen.

Indholdet er ikke et udtryk for Energy Supplys holdninger.

Jeg har i tidligere indlæg efterlyst mindre og mellemstore virksomheder inden for energisektoren, som arbejder aktivt med FN’s 17 verdensmål. Men de er ikke så nemme at spotte som de store aktører, der er ivrige efter at fortælle om deres aktiviteter - deriblandt Ørsted og Vestas.

Og alligevel findes de derude: De mindre og mellemstore virksomheder, der har studeret verdensmålene og sat sig for at gøre noget, der kan bidrage til at indfri et eller flere af målene. En af dem er Advansor, som i sidste uge åbnede dørene for IDA’s Bæredygtighedskaravane og inviterede interesserede indenfor.

Advansor producerer køleanlæg, hvor kølemidlet er CO2. Hvordan bidrager det til verdensmålene? Det gør det, fordi CO2 belaster klimaet op til 4000 gange mindre end de kølemidler, der primært anvendes i dag. Vi taler her om syntetiske kølemidler som R404A og R448A. Hver gang et kilo syntetisk gas udledes i atmosfæren, svarer det til, hvad en almindelig familiebil efterlader af klimabelastende udstødning på et helt år.

Men kølemidler cirkulerer vel i lukkede systemer og slipper ikke ud? Desværre er der i Danmark i gennemsnit 10 procent lækage fra de køleanlæg, supermarkedernes for eksempel har i deres montrer, og det betyder, at et mellemstort supermarked lækker mange tons syntetisk gas hvert år. I andre lande er lækage-procenten større. Og hvis vi tager air condition-markedet med, som er 10 gange større end det øvrige kølemarked, så kommer vi op på astronomiske mængder udledning af klimabelastende gasser.

Ifølge Advansor ville den ene af de 1,5 - 2 procents stigning i den global opvarmning, som vi ifølge Paris-aftalen skal holde os under, kunne fjernes af ligningen, hvis vi erstattede syntetiske kølemidler med CO2. Hvorfor sker det så ikke? Fordi der på den ene side er stærke kapitalinteresser bag de syntetiske gasser. Og på den anden side kan CO2-teknologien ikke følge med: Der mangler specialister og kølemontører.

Advansor har 200 medarbejdere, hvoraf halvdelen er ansat inden for det seneste år. Virksomheden vækster voldsomt og afsætter årligt mere end 1500 antal køleanlæg til supermarkeder – men også skøjteanlæg og mange forskellige industriapplikationer.

Advansor er en af de virksomheder, hvor selve DNA’et er vævet ind i et verdensmål. I dette tilfælde Mål #13: Klimaindsats, idet man bekæmper den globale opvarmning i form af at erstatte voldsomt klimabelastende syntetiske gasser med recirkulering af eksisterende CO2. Men virksomheden har også kig på Mål #12: Ansvarligt forbrug og produktion. En stor del af de komponenter, som Advansor bruger i sine anlæg, leveres i meget store mængder emballage. Kan man gøre noget for at reducere den mængde? Ændre materialerne i den? Recirkulere? Kan man stille krav til leverandørerne eller etablere egne foranstaltninger? Det arbejder virksomheden på.

Desuden har verdensmålene været en ledestjerne i forbindelse med den igangværende opførelse af en ny fabrik i Aarhus, hvor byggematerialer, opvarmning, håndtering af skrald, fri opladning af el-biler er blandt de forhold, der er tænkt ind som led i bæredygtighedstilgangen.

Advansor er en af de mellemstore virksomheder, som har taget handsken op i forhold til at arbejde med verdensmålene. Er du også en af de mindre og mellemstore virksomheder inden for energisektoren, der har gjort det samme?

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078