23948sdkhjf

Energieffektive impulskølere vinder Elforsk-prisen

Vindere af Elfosk-prisen 2011 er et projekt ledet af Teknologisk Institut i samarbejdet med bl.a. Vestforst, Coop og Pepsi-Danmark.
Vinderprojektet, som har vundet årets Elforsk-pris, kan reducere energiforbruget i de ca. 30.000 impulskølere rundt i Danmark med omkring 50 % ved at anvende naturlige kølemidler.

Impulskølere, små køleskabe i supermarkeder og kiosker beregnet på impulskøb, bruger typisk 5-8 kWh/ pr døgn. Med ca. 30.000 stk. i Danmark er det samlede forbrug op mod 60 GWh/ året.

Elforsk-programmet har støttet udviklingen i vinderprojektet, der er gennemført med Teknologisk Institut som projektleder, og som har involveret køleskabsproducenten Vestfrost, kompressorer fra Danfoss og brugere af impulskølere – henholdsvis Coop og Pepsi Cola.

Projekt i produktion
Vinderprojektet har udviklet en impulskøler, som ved hjælp af naturlige kølemidler og et kølesystem, som bruger 2,2 kWh/ døgn reducerer forbruget med 47% sammenlignet med projektpartnerens Vestfrosts mest effektive modeller. Samtidig er det og over 50 % i forhold til andre impulskølere på markedet.

- Årets vinderprojekt er særdeles enkelt og håndgribeligt. Samtidig har det et svimlende potentiale på verdensmarkedet, hvor der er millioner af ineffektive impulskølere. Alene i Danmark bruger impulskøleskabene 60 GWh om året, hvilket svarer til omkring 13.000 enfamiliehuses årlige forbrug af strøm, siger forskningskoordinator Jørn Borup Jensen fra Dansk Energi, der administrerer Elforsk-programmet, til danskenergi.dk.

Vestfrost har efterfølgende produktionsmodnet den nye køler, og der er i foråret 2011 lavet et produktblad, som er sendt ud til potentielle købere. Når de første ordrer kommer på plads, sættes køleren i produktion.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097