23948sdkhjf

N1 holder hackere og strømafbrud stangen

Netselskabet N1s nye driftscenter sikrer kunderne strøm i kontakten 99,9 pct. af tiden – og så holder det hackere for døren.

Kæmpe store skærme tårner sig op foran driftsteknikerne, der læner sig tilbage i, hvad der bedst kan beskrives som verdens bedste gamerstole. Her bliver bare ikke spillet, hverken Fortnite, Minecraft eller Tetris for den sags skyld.

Her overvåges 390.000 forbrugeres elnet. Her sikres, at der er strøm i kontakten 99,9 pct. af tiden hos de selvsamme forbrugere.

Vi er i netselskabet N1s driftscenter. Det er helt nyt og ligger i Juelstrupparken i Støvring syd for Aalborg.

Her har samtlige af N1s administrative medarbejdere og driftsfolk haft til huse siden 1. januar 2019.

- Vi tog det første spadestik i marts måned (2018, red.) og etableringen af de nye faciliteter er forløbet helt efter planen med overtagelse i starten af december, siger driftschef hos N1 Iver Rud Hansen.

Planlagte og ikke-planlagte strømafbrydelser
I driftscenteret denne dag sidder tre koblingsledere og styrer slagets gang - lige fra Limfjorden i nord til Vejle i Syd.

De holder styr på de planlagte strømafbrydelser. De simulerer forskellige arbejdsgange for montørerne, så færrest mulige berøres af de planlagte strømafbrydelser, der forekommer i forbindelse med vedligehold og reparationer af elnettet. 

- Vi holder øje med alt og kan slukke og tænde for strømmen, som der er behov for, siger Iver Rud Hansen.

De tre koblingsledere har ikke kun hånd i hanke med serviceteknikernes gøren og laden på landevejene. De holder også et vågent øje med spændingsudsving i ledningsnettet.

- Det er her vi får besked, hvis eksempelvis strømmen ryger i hele Aalborg, fortæller Iver Rud Hansen.

Netop i den slags situationer spiller det nye driftscenters fysiske rammer en stor rolle.

- Vi har nøjagtige beredskabsplaner som aktiveres, hvis vi har ekstraordinære situationer, siger Iver Rud Hansen.

- Låsene på dørene lukker ned, så ikke alle kan komme rendende og koblingslederne kan få ro til at arbejde, forklarer Iver Rud Hansen, der er én af de få, der har adgang til førerbunkeren på alle tider af døgnet.

Terrorsikring in-real-life
Bygningerne i Støvring består af en ældre nyrenoveret bygning samt en tilbygning på 700 kvadratmeter. Det er på første sal i tilbygningen, at det nye driftscenter har til huse. Netop placeringen på første sal er en del af den terrorsikring, som N1 har haft fokus på i forbindelse med opførelsen af centeret.

Der er sat kameraer op rundt om bygningen. Driftscenteret ligger på første sal, så ingen kan kigge ind og umiddelbart bryde ind. Alle rum er låste og kræver adgangskort og kode. Der er sat betonpullerter op ved indgangspartiet, som også er låst og kræver adgangskort og kode.

- Terrorsikring er højt prioriteret, og det har ikke gjort anlægsopgaven nemmere, fortæller Iver Rud Hansen, der netop af hensyn til sikkerheden ikke kan gå i detaljer med alle de tiltag, der er gjort for at sikre driftscenteret mod uønskede besøg in-real-life

Uønskede besøg i cyberspace
Et driftcenter i verdensklasse, der skal sikre 390.000 forbrugeres elforsyning, kræver ikke kun terrorsikring i højeste potens. Det kræver også at man sikrer sig mod hackere.

Truslen fra kriminelle hackere, der i sidste ende kan true forsyningssikkerheden, er nemlig 'meget høj'. Det har Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) tidligere vurderet.

Den vurdering gælder selvfølgelig også i Støvring, hvor man endnu ikke har oplevet nogen store angreb.

- Vi har ikke oplevet nogle deciderede forsøg, men der er tit nogen henne og 'banke på', fortæller Iver Rud Hansen og tilføjer:

- Vi har haft ambitioner om at lave et af landets absolut bedste driftscentre, og de er bestemt blevet indfriet, og vi står nu med et topmoderne driftscenter, som kan håndtere alle vores netkunder og flere til, fortæller driftschef Iver Rud Hansen fra Netselskabet N1.

Elnet i Randes, Hobro og Hillerød

Siden artiklen her blev skrevet har N1 overtaget elnettene i Randers, Hobro og Hillrød.

Det giver også rigtig god mening og der kan hentes betydelige synergigevinster ved at drive ét samlet net, vurderer Jan Østergaard. 

-  Elnettene i Randers, Hobro og Hillerød vil blive serviceret, vedligeholdt og drevet effektivt og med samme høje forsyningssikkerhed som i resten af N1s forsyningsområde. Vi har store ambitioner i forhold til effektiv netdrift, og derfor budgetterer vi i også i 2019 med store investereringer i nyanlæg og re-investeringer i elnettet, siger Jan Østergaard Jensen, som er direktør i N1.

Det kan du læse mere om her: Verdo og Eniig på opkøb hos hinanden

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093