23948sdkhjf

233 millioner kroner til vindmøllerobot, ammoniak og batterilagerløsning

En robot, der kan reparere vingerne på havvindmøller, og klimavenlig ammoniak. Det er to af de projekter, der nu får støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) i forbindelse med den anden ansøgningsrunde i 2018.

EUDP støtter hvert år projekter, der kan gøre vores energiløsninger mere klimavenlige og effektive.

- Regeringen har stort fokus på udviklingen af fremtidens energiteknologier, som skal være med til at sikre den grønne omstilling af vores energisektor og gøre Danmark til et lavemissionssamfund i 2050. Med de 233 mio. kr. fra EUDP, der nu er uddelt til i alt 46 projekter, bidrager vi helt konkret til at fremme den grønne omstilling, samtidig med at vi styrker vores position som grønt foregangsland og bidrager til yderligere vækst og arbejdspladser i energisektoren, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

I alt har 104 projekter søgt om støtte i denne runde, og 46 af dem har nu fået støttekroner.

Støtte til robotter og klimavenlig ammoniak
Skader på offshore vindmøllevinger er et stigende problem i branchen, der medfører øgede vedligeholdelsesomkostninger. Vingeforkanten på en offshore vindmølle holder typisk 3 år, inden den skal repareres. Reparationer på vindmøllervinger udføres i dag af specialuddannede rebteknikere, der hænger i tovværk langs vingen og/eller står på svævende platforme. Reparationen kan derfor i dag kun ske under meget gode vejrforhold.

Rope Robotics har opfundet og patenteret verdens første robot til at udføre alle faser af vedligehold og reparation af vindmøllevinger. Robotten forventes at kunne nedbringe både reparationstiden og prisen på vingereparationer.

Af øvrige projekter kan nævnes en ny og klimavenlig produktion af ammoniak. Projektet skal bl.a. teste ammoniakkens evne som brændstof og som medie til energilagring, så afhængigheden af fossile brændsler mindskes. Projektet ledes af bl.a. Haldor Topsøe, der er verdensførende inden for elektrolyse.

Et tredje projekt er udviklingen og test af en batterilagerløsning på Bornholm.

- For hver støttekrone til de gode energiteknologiske ideer, vi har her i Danmark, øger vi i gennemsnit eksporten med to kroner. EUDP spiller derfor en central rolle for dansk eksport af fremtidens energiløsninger. Jeg er meget tilfreds med, at vi med energiaftalen sikrer, at EUDP-midlerne forhøjes og fastholdes på et højt niveau i de kommende år, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

EUDP skal i 2019 uddele i alt mere end. 430 mio. kr. Første ansøgningsrunde til EUDP i 2019 har frist 1. marts.

Læs mere om: EUDP
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094