23948sdkhjf

Danskere gennemfører verdens første repowering-projekt offshore

Momentum Gruppen har netop afsluttet gennemførelsen af et repowering-projekt 4 km ude i vandet ud for Gotlands sydvestkyst - et projekt der ifølge Momentum Gruppen er det første af sin art offshore.

De fem møller er succesfuldt gået i drift den 23. november 2018, efter at have været igennem en større teknologisk opgradering.

Projektet har omfattet udskiftning af naceller, vinger og styresystemer i de fem 20 år gamle og udtjente 500kW WindWorld-vindmøller, og erstattet dem med fem styk nyrenoverede Vestas V47 600 kW møller.

Tårne, fundamenter og kabel til land forblev uændret og er således blevet genanvendt.

Udskiftningen betyder en forlængelse af vindmøllernes tekniske levetid på mindst 15 år og mere end en fordobling af møllernes hidtidige produktion fra cirka 5 mio. kWh/år til cirka 11 mio. kWh/år.

Administrerende direktør for Momentum Gruppen, Kim Madsen, udtaler:

- Med gennemførelsen af dette projekt har Momentum vist, at vi kan assistere ejerne af ældre vindmøller med at forlænge levetiden på deres investering, også under vanskelige forhold som offshore. Vi har stået for den komplette styring af samtlige processer fra indkøb af brugte møller, renovering af tårne, naceller og hovedkomponenter, til fragt og installation af de renoverede møller og nedtagning af og bortskaffelse af gamle møller.

Projektet viser, at det i mange tilfælde er en bedre, og måske endda den eneste, løsning, at genbruge og renovere gamle møller og erstatte de eksisterende og teknisk udtjente møller, med disse. 

Momentum Gruppen forventer således, at vindmølleejerne i stigende grad vil efterspørge lignende løsninger fremover, hvor økonomi eller lokale forhold begrænser eller umuliggør opstillingen af nye, store og moderne møller.

Den danske virksomhed er allerede i gang med næste projekt i Sverige, hvor højdebegrænsninger i området gør, at anvendelse af renoverede og teknologisk opdaterede møller er eneste økonomisk rentable mulighed for at opstille vindmøller.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141