23948sdkhjf

Dansk ekspertise bag Australiens første affaldsanlæg

Projektet ventes at blive det første i rækken af mange i landet Down Under

Australien tager nu første skridt mod en mere bæredygtig håndtering af sit affald. Det nye affaldsenergianlæg i byen Kwinana syd for Perth i Australien skal håndtere 400.000 ton affald årligt og får en kapacitet på 36 MW.

Anlægget vil anvende velafprøvet risteteknologi, som opfylder strenge miljøkrav og anvendes på de fleste anlæg i Europa, ikke mindst i Danmark.

Teknologien er ukendt i Australien og Kwinana WTE Project Co Pty Ltd (Kwinana), der står bag projektet, har derfor valgt Rambøll som rådgiver og får dermed adgang til den erfaring, som virksomheden har oparbejdet som rådgiver på 155 nye anlæg eller opgraderinger af anlæg, der anvender risteteknologien.

Kontrakten på et tocifret millionbeløb for Rambøll er forlængelsen af et længere samarbejde. Siden 2014 har Rambøll rådgivet Kwinana WTE Project Co Pty Ltd om planlægningen af det nye affaldsenergianlæg, hvor kontrakter og finansiering endeligt faldt på plads i slutningen af oktober.

Rambøll har blandt andet forhandlet kontrakten med entreprenørselskabet Acciona Construction om opførelse af det nye anlæg samt kontrakten med operatøren Veolia Australia om dets drift.

Rambøll vil over de næste tre år rådgive Kwinana om opførelse og idriftsættelse af anlægget, som forventes at stå færdig i oktober 2021.

Viser vejen
Anlægget i Kwinana bliver et signaturprojekt for Australien og vil vise vejen for fremtidige affaldsenergianlæg på kontinentet.

- Projektet afspejler et paradigmeskift i Australien, hvor man er begyndt at anse affaldsforbrænding som et alternativ til affaldsdeponering, som både resulterer i store mængder drivhusgasser og optager store arealer. Vi forventer, at projektet vil åbne døren til flere kommende affaldsenergianlæg for Rambøll i Australien, siger Geert Stryg, projektdirektør i Rambøll.

Ved at konvertere affald til el vil anlægget reducere CO2-udledningen med 200.000 ton per år, hvilket svarer til udledningen fra 90.000 personbiler. 

En vækstmotor for fremtiden
Affaldsenergi er et af Rambølls strategisk udvalgte satsningsområder i virksomhedens 2020-strategi – en såkaldt Spearhead service, - der skal styrke specialiseringen og drive væksten i årene frem.

- Vi har gennem de sidste 10 år fordoblet vores omsætning på området til knap 100 millioner kroner, og vi forventer at denne vækst vil fortsætte, særligt i Asia-Pacific, hvor affaldshåndteringen går fra deponering til forbrænding, siger Geert Stryg.

Rambøll trækker allerede i dag på en global pulje af 60 eksperter inden for affaldsenergi, og har været rådgiver på en del af affaldsenergianlæggene i Danmark. Blandt store internationale projekter er blandt andet et kommende anlæg i Singapore, der vil blive blandt verdens største.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141