23948sdkhjf

Stauning Whisky destilleres på LPG

På en vindblæst mark i Vestjylland ligger en række markante sorte bygninger ved siden af en firlænget bondegård.

Hvad er LPG?

LPG kaldes ofte flydende gas eller flaskegas - uanset om den er lagret på flasker eller i tanke.

Det internationale navn er Liquefied Petroleum Gas (LPG), der dækker over en samlet betegnelse kulbrinterne propan og butan.

Gennem et helt åbent glasparti i gavlen på den største af bygningerne er der indsigt til produktionen. 

Her produceres ægte single malt whisky i 24 kedler af funklende kobber, opvarmet  af åben ild med den bæredygtige Kosan BioMix som brændstof.

Det skriver Kosan Gas på sin hjemmeside. 

Destillering over åben ild
Stauning Whisky begyndte som et hobbyprojekt blandt ni whiskyentusiaster, indtil en investering fra verdens største spiritusproducent Diageo gav forretningen et gevaldigt rygstød. I dag kan Stauning Whisky producere omkring 900.000 liter whisky om året i de nye faciliteter.

Men selv om produktionen har fået vokseværk, så har Stauning Whisky gjort sig store anstrengelser for at holde fast i den originale smag og kvalitet.

- Vi har så vidt muligt videreført de ting, som vi tror på er med til at gøre vores whisky unik. Derfor bruger vi fortsat gulvmaltning af kornet og destillerer over åben ild i en række mindre pot stills, selv om det fra et rent økonomisk synspunkt måske ville give mere mening med nogle få større kedler, fortæller CPO Henning Svoldgaard fra Stauning Whisky.

Produktionen er øget cirka 60 gange
Beslutningen om at holde fast i åben ild og mindre pot stills gjorde indretningen af destilleriet til en kompliceret affære. Da whiskyproduktion i sagens natur involverer brændbare spiritusdampe, skulle sikkerheden være i top.

Derfor er gasbrænderne indesluttet i lukkede brændkamre af beton. Brænderne får tilført LPG fra en 55 m3 stor proces-gastank med to tilhørende 160 Torrex-fordampere.

I forbindelse med udvidelsen valgte Stauning Whisky Kosan Gas som leverandør.

- Vi har øget produktion cirka 60 gange, så vi ville være helt sikre på, at vi fik en leverandør, der kunne håndtere de mængder, vi skulle bruge. Og det har været et særdeles positivt forløb. Ud over den tekniske opbygning af tank og fordamper har Kosan Gas også bidraget med beregninger i forhold til forbruget og vejledning om den indvendige installation, siger Henning Svoldgaard.

Fakta

Stauning Whisky ligger i Stauning ved Vestjylland

Whiskyen er produceret udelukkende af lokale danske råvarer

Den første Stauning Whisky blev produceret i 2005. I 2015 investerede spiritusproducenten Diageo et større millionbeløb i virksomheden

Ved at bruge Kosan BioMix opnår Stauning Whisky en CO2-besparelse på 825 tons over en 5-års periode

Stauning Whisky forventer at aftage ca. 300 ton LPG fra Kosan Gas årligt

Miljørigtig LPG matcher grønnere profil
Stauning Whisky har også benyttet udvidelsen til at indføre flere tiltag, der gør produktionen mere miljørigtig og bæredygtig. Blandt andet udnyttes det varme vand fra destilleringen nu til tørring af korn, suppleret af et gasfyr i de perioder, hvor der ikke er nok overskudsvarme.

Desuden har Stauning Whisky valgt at bruge Kosan BioMix, der er udvundet af genanvendelige råvarer som madrester og vegetabilske olier i forbindelse med produktionen af bio-diesel. Dermed udledes der mindre CO2 under produktionen. Miljøgevinsten dokumenteres via certifikater efter samme princip, som mange kender fra grøn el og varme.

- Kosan BioMix passer rigtigt godt ind i vores ønske om en grøn profil og en mere miljørigtig produktion. Vi har også skiftet fra olie til gas i forbindelse med korntørringen, hvilket også giver en mere effektiv energiudnyttelse, siger Henning Svoldgaard.

I videoen nedenfor kan du se hvordan det gik for sig, da Stauning Whisky åbnede dørene til sit nye destilleri (Videoen er produceret af Whiskyadventurer)

Kilde: Kosan Gas

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11