23948sdkhjf

Kommunerne kan stadig få lovliggjort deres solcelleanlæg

Energistyrelsen har netop kendt fire ulovlige solcelleanlæg i Silkeborg Kommune lovlige. Der er dog stadig i alt 234 ulovlige solcelleanlæg i kommunerne rundt om i landet. Det svarer til en kapacitet på 5,5 MW.

Solcelleanlæggene i kommunerne blev kendt ulovlige i forhold til elforsyningsloven af 2013, der fastslår, at kommuner som udgangspunkt ikke må producere elektricitet med mindre elproduktionsanlægget er udskilt i et særskilt selskab med begrænset ansvar.

Hensynet bag reguleringen er, at kommunerne ikke må producere strøm til eget forbrug og dermed spare betaling af elafgift. Ved selskabsmæssig udskillelse har kommunerne ikke mulighed for en sådan egenproduktion.

Dispensation fra kravet
Kommunerne kan dog få dispensation fra kravet om selskabsmæssig udskillelse, såfremt anlægget opsættes i forbindelse med nybyggeri eller større renoveringer, hvor anlægget indgår i opfyldelsen af bygningsreglementets energirammekrav.

Kommunerne kan også opnå dispensation gennem den 20 MW pulje, der blev oprettet i 2014.

I forhold til sidstnævnte mulighed er der åbnet op for, at kommunerne kan udnytte restpuljen på 4 MW til at ombytte tilsagn eller forhåndstilsagn fra et anlæg til et andet anlæg i samme kommune.

- I forhold til Silkeborg Kommune er der via denne 4 MW pulje sket en lovliggørelse af fire anlæg. Det kan i øvrigt oplyses, at i øjeblikket har 85 solcelleanlæg fra 37 kommuner fået plads i puljen til enten et planlagt eller et nettilsluttet anlæg, oplyser Energistyrelsen til Energy Supply.

Restpuljen er stadig åben
Muligheden for at få plads i restpuljen og dermed lovliggøre anlægget vil være åben frem til 14. december 2018.

- Når Energistyrelsen inden årets udgang har udmøntet restpuljen, og muligheden for ombytning er lukket, vil Energistyrelsen give kommuner som fortsat har ulovlige anlæg en frist til at meddele Energistyrelsen, at de har iværksat lovliggørelse eller nedtagning af anlæggene, oplyser Energistyrelsen.

Efter fristens udløb vil Energistyrelsen medio januar 2019 sende de uafklarede sager til Ankestyrelsen med henblik på, at kommunerne får orden på de anlæg, der fortsat måtte være ulovlige.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11