23948sdkhjf

Fond bag 1 milliard til grøn omstilling

Der er yderligere investeringer på 200 millioner på vej i indeværende år.

Udlån til 42 virksomheder for mere end én mia. kr. er det blevet til, siden Danmarks Grønne investeringsfond så dagens lys i 2015, og efterspørgslen på fondens finansiering er stigende.

Fonden blev etableret for at finansiere virksomheder og projekter, der fremmer den grønne omstilling af samfundet og samtidig er god kommerciel forretning.

- Danmarks Grønne Investeringsfond kan forhåbentligt sætte fart på omstillingen til et grønnere samfund ved at hjælpe de virksomheder, som gerne vil, men som mangler finansiering. Det vil der være både penge, arbejdspladser og miljøfordele i, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov i en pressemeddelelse. 

Tiltrukket yderligere kapital
Foruden den finansiering Danmarks Grønne Investeringsfond er kommet med, har de 42 virksomheder tiltrukket yderligere kapital, så de samlet har kunnet investere i grøn omstilling for næsten 4 mia. kr.

- Vores rolle er at bygge bro mellem den kapital, virksomhederne selv har, og den finansiering det private marked tilbyder at komme med. Når enderne ikke sammen, bliver de grønne projekter ikke til noget, uanset hvor fornuftig økonomien måtte se ud. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi nu har rundet en milliard kr. i udlån, og at det har banet vej for massive private investeringer i grøn omstilling, siger Jørgen Tang-Jensen, formand i Danmarks Grønne Investeringsfond.

Danmarks Grønne Investeringsfond har finansieret en bred vifte af projekter over hele landet blandet andet inden for vedvarende energi, energibesparelser og bæredygtig anvendelse af ressourcer – fra biogas til proteinproduktion og fremstilling af brint til lagring af energi.

Fælles for alle projekter er, at de både fremmer den grønne omstilling og har en sund økonomi.

- Vi finansierer kun grønne projekter med et kommercielt sigte, men det er samtidig projekter, som rummer en risiko i forhold til forretningsmodel, marked eller teknologi, som de private banker og investorer ikke selv ønsker at løfte. Den risiko er vi sat i verden for at tage for at fremme den grønne omstilling, og det har indtil videre vist sig at være fornuftig forretning både for virksomhederne og frem for alt for samfundet, siger Jørgen Tang-Jensen.

Fondens udlån haraltså rundet én milliard kroner og efterspørgslen stiger stadig. Der er konkrete projekter i pipeline for yderligere 200 mio. kr. alene i indeværende år.

Fakta om Danmarks Grønne Investeringsfond

• Danmarks Grønne Investeringsfond yder lån til projekter, som er kommercielle, skalerbare og har en dokumenterbar grøn effekt på samfundet. Det er projekter, som ellers ikke ville blive igangsat, eller som kan fremrykkes væsentligt takket være finansieringen.
• Fonden er en selvstændig lånefond, ejet af den danske stat, og blev etableret som del af aftalen ”Et grønnere Danmark” i 2014.
• Fra 2015 frem til september 2018 har 42 virksomheder fået lån for mere end 1 mia. kr.
• For at få et lån hos Danmarks Grønne investeringsfond skal virksomhederne kunne dokumentere, at deres projekter har en grøn effekt. Det aktuelle udlån på 1 mia. kroner har muliggjort CO2-besparelser på godt 425.000 tons CO2 om året.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143