23948sdkhjf

Dansk energi-ekspert sætter kulafhængige på DeCarb-kur

Man vil også den sidste rest kul i Danmark til livs

Afhængigheden af kulkraft, og den dertilhørende industri, er en realitet for flere regioner i EU.

Derfor skal et nyt projekt skabe samarbejde på tværs af regioner i Europa med henblik på at sikre overgangen fra fossile brændsler til vedvarende energi.

Alt sammen for at arbejde hen mod en mere bæredygtig energiforsyning.

Projektet hedder DeCarb og har deltagelse af ni europæiske regioner: Bulgarien, Polen, Ungarn, Rumænien, Tyskland, Danmark, Grækenland, Slovenien og Spanien.

Danmark repræsenteres af House of Energy med base i Aalborg.

En sammensat skare
EU har via målsætningen Clean Energy For All Europeans lagt sig i selen for at reducere CO2-udledningen fra 1990 med 40 procent i 2030.

Derfor arbejdes der i DeCarb-projektet med at reducere afhængigheden af kul og fremme andelen af vedvarende energi i de ni regioner. 

Nogle regioner ser ud til at nå målet, mens andre stadig har lang vej igen. DeCarb-projektet er derfor sammensat af regioner, der har behov for hjælp, og regioner med den viden, som skal til for at hjælpe.

- Vi glæder os til at blive en del af et internationalt samarbejde, hvor vi blandt andet kan udnytte vores viden om dekarbonisering af energiforsyningen til at hjælpe den sidste kul ud af Danmark. Desuden benytter vi projektet til at synliggøre vores medlemmers kompetencer, services og produkter over for de kulafhængige regioner i Europa, som vil lære af danske erfaringer, fortæller Preben Birr-Pedersen, der er Cluster Manager hos House of Energy.

Målsætninger med DeCarb
Kulindustrien i Europa beskæftiger cirka en million mennesker og har en omsætning på 25 milliarder euro om året.

Det skal DeCarb ændre på, og derfor er en af målsætningerne med projektet at identificere gennemførlige vækststrategier, der kan mindske samfundsmæssige udfordringer ved overgangen til bæredygtig energiforsyning og afkobling af kulindustrien fra samfundsøkonomien.

Der udarbejdes en plan for de ni regioner ud fra deres behov og status i forhold til overgangen.

De fleste regioner deltager, fordi der ikke foreligger en plan for, hvordan udfasningen af kulkraft skal foregå for deres vedkommende. Det vil derfor have store konsekvenser - især for antallet af arbejdspladser - hvis hele industrien forsvandt uden noget alternativ.

Derudover er der i DeCarb-projektet fokus på det miljømæssige efterspil, som fremkommer efter mange årtier med minedrift og kulkraft, hvor gamle mineområder skal gentænkes og have ny anvendelse.

I DeCarb-projektet er det House of Energys rolle at facilitere videndelingsseminarer, hvor de erfaringer, der gøres i projektet, skal præsenteres. House of Energy vil også bidrage til netværksarrangementer og foretage en vurdering af regionale styrker, svagheder, muligheder og trusler (SWOT-analyse, red.), som skal danne grundlaget for det fremtidige arbejde.

DeCarb-projektets omfang

  • Budget: 1.807.730 euro
  • Projektperiode: 1. juni 2018 til 31. maj 2021
  • Ni partnere i ni lande
  • Skaber 200 stillinger
  • Udløser investeringer på op til 19 millioner euro til projekter inden for eksempelvis vedvarende energi og opkvalificering
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079