23948sdkhjf

Portable Power to the People

I mange små afrikanske landsbyer er der intet elnet. Indbyggerne får lys ved en petroleumslampe eller i mange tilfælde slet intet lys, når mørket falder på.

For godt halvandet år siden gik Steen Kramer Jensen, stifter af virksomheden PP Power, i gang med at udvikle på en løsning til erstatning for petroleumslampen. En løsning, som kan give både lys over land og strøm til mobilen.

- Min tanke var at give adgang til strøm i de små landsbyer i Afrika, hvor der ikke er nogen infrastruktur. Det er meget dyrt at lave et elnet, så i mit koncept etablerer man et solcelleanlæg, hvor indbyggerne en gang om ugen kan gå hen og få fyldt deres batteri. Simpelthen få det ladet op og derefter tage det med hjem til huset, forklarer Steen Kramer Jensen.

Løsningen er baseret på et bærbart genopladeligt batteri, hvorpå der kan kobles lys og mobiltelefonladning. Der er også indbygget en lille radio i batteriet. På sigt kan der kobles 12 volts campingudstyr f.eks. et lille køleskab eller et lille fjernsyn på batteriet.

Ejeren af batteriet lader batteriet op ved det lokale solcelleanlæg og betaler for strømmen ved hjælp af den lokale betalingsløsning M-Pesa.

Tilfredse familier
I sommeren 2017 var Steen Kramer Jensen en måned i Afrika for at teste løsningen hos ti udvalgte familier i den lille kenyanske landsby Muskut.

Det gik så godt, at Steen Kramer ved afslutningen af testen kunne konstatere at rygterne om løsningen havde spredt sig til de omkringliggende byer, og at han på listen over interesserede kunne tilføje godt 50 familier.

Ikke desto mindre valgte han at køre videre med de ti udvalgte familier, der siden har gjort brug af løsningen.

- Vi har fået positiv feedback fra familierne, som fortsat gerne vil anvende PP Powers batterier til to dollars om ugen.

Det kunne Steen Kramer Jensen berette efter sit seneste besøg i Muskut.

Nye aftaler
Med den succesrige test i baglommen drog Steen Kramer Jensen i marts i år igen en tur til Afrika – denne gang gik turen til både Tanzania og Kenya.

Formålet var her at møde potentielle investorer og at undersøge muligheder for distribution, salg og service.

Turen i marts viste sig at være utroligt udbytterig. Steen Kramer Jensen indgik samarbejde med de tyskejede Rafiki Power og SolarKiosk, som skal distribuere PP Powers løsning gennem deres etablerede landsby-solcelle-anlæg.

- På den måde får PP Power adgang til cirka 200 landsbyer, der omfatter 100.000 mennesker uden strøm. Gennem disse distributionskanaler alene er der et marked for 5.000 batterier, fortæller Steen Kramer Jensen.

Distribution & salg
Aftalerne med Rafiki Power og SolarKiosk har allerede båret frugt. Steen Kramer Jensen har i slutningen af juni igen været en tur i Kenya og Tanzania. Denne gang for at forberede distribution og salg af 100 batterier.

- Distributionen er klar, og jeg skal med Rafiki Power og SolarKiosk ud til to af deres landsbyer for at vise et par test-batterier frem og lave aftaler om, hvordan kioskejerne i landsbyerne skal aflønnes. I forhold til Rafiki Power og SolarKiosk er distributionen dermed på plads, fortæller Steen Kramer Jensen.

Et andet formål med turen var også at få det praktiske på plads.

- Jeg skal have fundet en måde, hvorpå simkort hernede kan betales automatisk, så det ikke skal gøres manuelt for flere 1.000 batterier. Noget, der er helt almindeligt i Europa, men ikke særligt udbredt i Østafrika, fortæller Steen Kramer Jensen, der også har været på udkig efter pålidelige folk i Arusha i Tanzania, hvor der skal etableres og drives en virksomhed, der skal stå for import, salg og distribution.

Et set-up, som Steen Kramer Jensen allerede har i Kenya, og som virker upåklageligt.

Udrulning af 100 batterier i fire landsbyer
Den endelige test af salg og distribution sker til september, hvor Steen Kramer Jensen endnu engang drager syd på – denne gang med de 100 batterier, der skal sælges i fire landsbyer – en i Kenya og tre i Tanzania.

I de to af landsbyerne i Tanzania har Rafiki Power og Solar Kiosk solcelleinstallationer.

- De to øvrige landsbyer er der, hvor vi selv sælger gennem vores lokale salgskontorer i henholdsvis Kenya, landsbyen Muskut fra sidste år, og i Tanzania lige uden for Arusha, fortæller Steen Kramer Jensen.

Med al denne rejsen frem og tilbage har Steen Kramer Jensen dog fundet tid til konstant udvikling af sin løsning, der nu står på tærsklen til et gennembrud.

Det eneste han mangler – før distributionen af de 100 batterier til september og en endelig kommercialisering - er en ikke uvæsentlig del.

- Jeg skal jo så lige have produceret og samlet de 100 batterier, som vi skal have der ned inden september. Så sommerferien kommer til at foregå i garagen, slutter han.

Filmen er udarbejdet af Steen Kramer Jensen.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095