23948sdkhjf

I Svebølle er man ude efter de dårlige afkølinger

Da Kalundborg Kommune og Seas-NVE i sin tid gjorde Svebølle til testlegeplads for forskellige teknologier – det være sig smarte eller energieffektive – eller begge dele, da stod Svebøllerne i kø for at være med.

Dengang blev kun 30 husstande udvalgt til at teste varmepumper og elmålere.

Det projekt er for længst overstået, og i dag tester man bredt i hele byen og på alle byens borgere – i hvert tilfælde dem, der er koblet på fjernvarmenettet.

- Vi er ved at teste et aflæsningssystem på vores varmemålere. Det måler både fremløbstemperaturen og tilbageløbstemperaturen, så vi kan få hold på de dårlige afkølinger, fortæller driftsleder hos Svebølle Viskinge Fjernvarmeselskab Jens Christiansen.

Jo koldere vand
Bevæggrunden for at installere målere og netværk er, at finde de dårlige afkølinger langt tidligere end hidtil og få det fikset.

Fjernvarmeselskabet skal helst ikke have alt for varmt vand retur fra forbrugerne – det fordyrer nemlig produktionen. 

- Jo, koldere vand vi får tilbage, jo mere energi får vi ud af den samme mængde brændsel, siger Jens Christiansen

Optimering på 10 procent
Svebølle Viskinge Fjernvarmeselskab er ikke helt færdig med at installere løsningen endnu.

- Den har kørt i et års tid, men vi bliver færdige i løbet af efteråret. Det er funktionsdygtigt, og vi er meget langt fremme, fortæller Jens Christiansen.

Han vurderer, at løsningen har et stort potentiale.

- Det skulle gerne blive rigtig, rigtig godt. Vi forventer at optimere produktionen med 10 procent, når vi har fundet de dårlige afkølinger, siger han og tilføjer:

- Men beregnede ting er jo altid taknemmelige, indtil de er bevist i praksis. Men gør man ikke noget, så bliver det aldrig bedre.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078