23948sdkhjf

Kriegers Flak-sag begynder i landsretten

Det handler om gæsteprincippet, og sagen kan komme til at danne præcedens for lignende sager i fremtiden,

Det er en principiel sag, når Landbrug & Fødevarer (L&F) og Landboforeningen Gefion på vegne af en gruppe landmænd stævner statens selskab Energinet i den såkaldte Kriegers Flak-sag.

Det har Vestre Landsret afgjort, og dermed begynder sagen som ønsket af L&F og Gefion i landsretten og ikke ved byretten.

Det oplyser Landbrug & Fødevarer på sin hjemmeside.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har fået medhold i at sagen har en principiel karakter og dermed skal begynde i landsretten. Det har været vores indstilling fra begyndelsen, siger Charlotte Bigum Lynæs, chefjurist i Landbrug & Fødevarer.

Sagen handler om, hvem der skal bære den økonomiske risiko for flytning af de ledninger, som Energinet har gravet ned på en række lodsejeres jord. Det sker som led i etablering af havmølleparken Kriegers Flak ud for Rødvig på Sydsjælland.

Handler om gæsteprincippet
Konkret har Landbrug & Fødevarer og Gefion stævnet Energinet for at få fastlagt om det såkaldte gæsteprincip kan fraviges til skade for lodsejerne.

Gæsteprincippet medfører, at det i dette tilfælde vil være Energinet, der skal bekoste flytning af ledningerne, hvis arealet skal bruges på en anden måde, der ikke er forenelig med ledningernes placering. Kan gæsteprincippet fraviges som Energinet ønsker, står lodsejerne tilbage med en potentiel kæmperegning hængende over hovedet.

- Sagens kerne er, om der er klar hjemmel til at tvinge lodsejere til at fravige gæsteprincippet. Og i anden række, hvis det skulle være tilfældet, hvad fuld erstatning så er, siger Charlotte Bigum Lynæs.

Ifølge hende kan sagens afgørelse komme til at danne præcedens.

- Der har de seneste år været en række Højesteretsafgørelser, der viser, at ledningsejer skal være omhyggelige med at udforme sine deklarationer og betale erstatning, hvis gæsteprincippet skal fraviges. Sagen her har en lidt anden vinkel, men får stor betydning i alle sager, hvor der ikke opnås enighed om deklarationen, siger Charlotte Bigum Lynæs.

Advokat Søren Nørgaard Sørensen fra Hjulmand Kaptain fører sagen på vegne af Landbrug & Fødevarer.

 

Artiklen er en del af temaet Kriegers Flak.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11