23948sdkhjf

Vi skal ikke sætte gang i en dominoeffekt

Regeringen og oppositionen forhandler her i forsommeren om en ny energiaftale, der skal pege frem mod 2030. Der er mange forventninger til den nye energiaftale, der både skal omfavne en ændring af energiafgifter og sætte kursen frem mod større uafhængighed fra fossile brændsler og grøn omstilling.

I regeringens udspil er der flere positive tiltag. Ikke mindst et forslag om at ophæve kraftvarmekravet og brændselsbindingerne for fjernvarme, hvilket Dansk Fjernvarme har efterlyst i mange år. Desværre er der samtidig lagt op til at ophæve tilslutnings- og forblivelsespligten for fjernvarme.

Det vækker anderledes bekymring.

Ingen har lyst til at blive tvunget til noget. Men vores forsyninger er i deres natur fælles sammenhængende systemer. Vi har fælles vandforsyning, fælles kloaksystemer og fælles veje. Og vi opnår store fordele ved, at så mange som muligt er en del af den kollektive varmeforsyning. Dels samfundsøkonomiske, dels privatøkonomiske, når vi er flere om at dele udgifterne. Endelig er der de miljømæssige fordele i takt med, at fjernvarmeselskaberne går forrest i den grønne omstilling og sørger for mere vedvarende energi og et lavere CO2-udslip. Argumentet er, at alle skal have frihed til at vælge egen opvarmning. Men gælder det også for vand og kloak?

Konsekvensen af at ophæve den såkaldte forblivelsespligt vil være, at mange mindre og mellemstore fjernvarmeselskaber vil opleve en dominoeffekt, hvor nabo efter nabo forlader fjernvarmen, fordi varmeprisen stiger, som følge af at netop naboerne frakobles. Som forbrugere er vi ikke altid rationelle og ser ofte kortsigtet på vores pengepung. Og det kan være svært at gennemskue, hvad der er både den grønneste og billigste investering blandt de forskellige opvarmningsmuligheder.

Den seneste prisstatistik fra Energitilsynet viser, at fjernvarmen alene det seneste år har sænket den gennemsnitlige varmepris med 3,8 procent – og siden 2014 er den faldet med 14,3 procent, så det i dag i gennemsnit koster 12.272 kr. at opvarme et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh. I reelle tal betyder det, at fjernvarmeselskaberne har reduceret omkostningerne med 1,5 mia. kr. siden 2016.

Samtidig er den grønne andel vokset støt.

Folketinget skal derfor tænke sig grundigt om, før man ophæver tilslutnings- og forblivelsespligten. Det vil nemlig føre til, at fjernvarmesektoren stopper den hidtidige positive udvikling mod en grøn omstilling, der er afhængig af, at såvel fjernvarmeselskaber som kommuner har sikkerhed for afsætningen i en længere tidshorisont.

Opskriften på fremtiden må derfor være, at vi skal udbygge fjernvarmen, hvor det giver mening, så det på den måde bliver billigere og grønnere for alle. Og så skal vi selvfølgelig udbrede de individuelle løsninger i de tyndt befolkede områder, hvor det netop ikke giver mening at have den kollektive fjernvarme.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11