23948sdkhjf

Regeringen præsenterer ’Energistrategi 2050’

’Energistrategi 2050’ beskriver, hvordan Danmark skal udbygge biomasse, biogas og vindkraft for at indfri målsætningen om at bliver uafhængig af kul, olie og gas i 2050.
Regeringens har netop fremlagt ’Energistrategi 2050’. Strategien indeholder en bred buket af initiativer, som skal reducere anvendelsen af fossile brændsler i energisektoren med 33 % i 2020 i forhold til 2009. Det indebærer en kraftig udbygning af vedvarende energi fra vindkraft, biomasse og biogas over de kommende 10 år. Realisering af strategien skal bringe Danmark nærmere målet om at blive uafhængig af kul, olie og gas i 2050.

Udbygningen af vedvarende energi frem mod 2020 indebærer blandt andet en udbygning med havmøller på Kriegers Flak, kystnære møller og landmøller omtrent fordoble vindkraftproduktionen, så vindkraft i 2020 dækker 42 pct. mod ca. 20 pct. i dag. Mere end 60 pct. af elforbruget vil i 2020 blive dækket af vedvarende energi. Samtidig vil en styrket energieffektiviseringsindsats betyde, at bruttoenergiforbruget reduceres med 6 pct. i 2020 i forhold til 2006.

Omkostninger til udspillet løber op i 3,8 mia. kr. frem til 2020. De er fordelt med 06, mia. kr. til øget energieffektivisering i bygninger og erhverv, 1,4 mia. kr. til nye initiativer til udbygning med vedvarende energi, 1,6 mia. kr. til statslige afgiftstab ved reduceret forbrug af fossile brændsler og endelig 0,2 mia. kr. i perioden 2011-2014 til øvrige initiatier.

Stigende afgifter for virksomheder og forbrugere
Strategien indebærer stigninger i omkostningerne til varme og el for både virksomheder og husholdninger. Klima- og energiminister Lykke Friis understreger, at omkostningerne til omstillingen fra fossile brændsler til grøn energi, skal ses i forhold til, at alt tyder på, at fossil energi bliver dyrere i de kommende år:

- Det er naturligvis ikke gratis at gennemføre massive investeringer i energieffektiviseringer og udbygning med vedvarende energi. Men alternativet er fortsat afhængighed af fossil energi, som efter alt at dømme vil blive dyrere og dyrere i fremtiden. Omstillingen til vedvarende energi vil derfor gøre det danske samfund mere robust over for energiprisstigninger, udtaler Klima- og energiminister, Lykke Friis.

Den fremtidige energiforsyning vil i langt højere grad end i dag være baseret på elektricitet produceret på vedvarende energianlæg. For at sætte fart på denne omstilling fremlægger regeringen en bred vifte af initiativer, som vil fortrænge kul fra de store byer, øge anvendelsen af vedvarende energi og effektivisere energiforbruget.

Initiativer i 'Energistrategi 2050'
Biomasse og biogas:
• Forbedre de økonomiske rammer for etablering af biogasanlæg med direkte støtte til produktionen af biogas, støtte til biogas til naturgasnettet, støtte til anvendelse af biogas i procesvirksomheder mv.
• Erstatte kul med biomasse ved at åbne mulighed for at producenter og aftagere af kraftvarme kan aftale en pris, hvor parterne deler fordelen ved at overgå til biomasse.
• Give mindre værker mulighed for at skifte fra naturgas til biomasse, ved at indføre frit brændselsvalg for værker på op til 20 MW.
• Iblanding af 10 pct. biobrændstoffer i 2020.

Vindkraft:
• Udbyde en havmøllepark på 600 MW på Kriegers Flak, som kan idriftsættes 2018-2020
• Gennemføre en screening af kystnære havarealer, som giver mulighed for at udbyde yderligere 400 MW mindre havmølleanlæg til forsøg og demonstration af nye møller mv.
• Fremme af udbygningen af landvindmøller.

Intelligent energisystem:
• Etablere ny international eludvekslingskapacitet i forbindelse med havmølleparken på Kriegers Flak .
• Indføre krav om at alle elmålere, der udskiftes fra 2015, erstattes af en intelligent elmåler. Fra 2013 nedsættes grænsen for installation af intelligente målere fra 100.000 kWh til 50.000 kWh i årligt forbrug.

Energieffektivisering:
• Øge energiselskabernes besparelsesforpligtigelser med 50 pct. fra 2013 og med 75 pct. i 2017-2020. Samtidig skal indsatsen målrettes mod bygningsrenovering og konvertering af olie- og naturgasopvarmningen samt mod virksomhederne. Indsatsen finansieres via nettarifferne.
• Gradvis udfasning af olie- og gasfyr i bygninger til fordel for andre opvarmningsformer. Fra 2012 skal det ikke være muligt at installere olie- og naturgasfyr i nye bygninger, og fra 2017 skal det ikke være muligt at installere oliefyr i eksisterende bygninger.

Forskning, udvikling og demonstration:
• Støtte udviklingen af en række mindre VE-teknologier, herunder bl.a. sol og bølgekraft. Der afsættes endvidere en pulje til demonstrationsprojekter for store varmepumper i fjernvarmesektoren og en pulje for forundersøgelser af geotermiprojekter.



Kilde: Klima- og Energiministeriet
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08