23948sdkhjf

Vandværkerne går med i ny tænketank

Dig og mig og vi to ejer drikkevandet i fællesskab, og vi ejer også det lokale vandværk – enten ved at vi driver det som et andelsselskab eller ved, at vores kommune driver selskabet for os.

Cirka halvdelen af det drikkevand, vi får ud af hanerne i Danmark, kommer fra et vandværk, som ejeres af forbrugerne, men forbrugereje trænger til at få mere luft i dækkene.

Og derfor er Danske Vandværker en af stifterne af den nye tænketank, som har fået navnet Tænketanken Demokratisk Erhverv.

Tænketank skal klæde de forbrugerejede virksomheder på
Forbrugerejede virksomheder blev for alvor stort i slutningen af 1800-tallet med dannelsen af andelsbevægelsen. Lige siden har en lang række organisationer og virksomheder haft en knopskydning med det tilfælles, at de er forbrugerejede.

I Danske Vandværker synes vi, at der er brug for en tænketank, der kan adressere forbrugereje som et kollektivt gode til gavn for det danske samfund. Demokratisk Erhverv vil blandt andet analysere og dokumentere forbrugerejede virksomheders betydning for det danske samfund.

Der er også brug for et stærkt medie i en meget forvredet debat, som overvejende fokuserer på skabe muligheder for privatisering og frasalg af det fælles arvegods. Begge tiltag vil have alt for mange uheldige følger for forbrugerne.

Opgaven for tænketanken bliver at underbygge, at forbrugereje hviler på en stærk kommerciel og konkurrencedygtig arv, hvor ejerformen sikrer, at gevinsten kommer i ejernes lommer i stedet for at gøre kapitalfondene federe.

Forbrugereje, hvad er dét?
Hvis man spørger borgerne, hvor kommer vandet, fjernvarmen eller strømmen fra, er det de færreste, der ved, at mange af Danmarks flere tusinde forsyningsvirksomheder er ejet af forbrugerne selv. Det samme gælder for mange af dem, som køber forsikringer eller pensionskasse i forbrugerejede selskaber.

Også dem, som handler i SuperBrugsen eller Fakta tænker måske ikke lige over, at de populært sagt faktisk er kunder hos dem selv.

De fleste danskere er på den ene eller andet måde medlem af en eller flere erhvervsdemokratiske virksomheder uden at vide det. Og desværre er det de færreste, der benytter sig af deres medlemsrettigheder og søger direkte indflydelse. I demokratisk ejede vandværker har man eksempelvis mulighed for at engagere sig ved at deltage i vandværkets generalforsamling.

Forbrugereje
Vi i de forbrugerejede virksomheder har selvfølgelig selv et medansvar for, at danskerne ikke ved nok om forbrugereje. Og det er derfor en række forbrugerejede selskaber og brancheforeninger er gået sammen om at skabe Tænketanken Demokratisk Erhverv.

Formålet er at engagere og involvere danskerne gennem øget oplysning dels om deres medejerskab dels om betydningen af de forbrugerejede virksomheder for det danske samfund. For man kan jo sige, at dansk økonomi hviler på et stærkt demokratisk fundament.

Det er blot for få, som ved det.

Om tænketanken

Tænketanken Demokratisk Erhverv blev stiftet den 25. april. Organisationerne bag er:

Arla, Boligforeningen 3B, Coop, Dansk Energi, Demokratisk Erhvervsnetværk, Eniig, GF Forsikring, KAB, KnowledgeWorker, Kooperationen, LB Foreningen, Logik & Co, Merkur Andelskasse, NRGi, Rabotnik, Thorupstrand Kystfiskerlaug, UBSbolig, Analyse & Tal og Danske Vandværker.

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094