23948sdkhjf

Verdo styrer uden om det svageste led

160 meter lange fjernvarmeledninger trækkes under motorvejen i ét stykke.

160 meter lange fjernvarmeledninger i ét stykke er netop blevet trukket under motorvej E45, der hvor den skiller Randers fra Over Hornbæk.

Her i den lille satellitby skal 141 boliger og ni offentlige bygninger sluttes til det randrusianske fjernvarmenet, der ejes af Verdo.

Oprindeligt var der lagt an til, at boringen og ledningerne skulle anlægges på traditionelt vis, men så fik Verdo kendskab til en alternativ teknik.

- Det svageste led i et rørsystem er altid samlingerne, og normalt samler man fjernvarmerør hver 16. meter. Men denne løsning bestod af et rør i ét stykke, og derfor var det interessant, om vi kunne trække den type fjernvarmeledning under motorvejen, siger Allan Amby, som er projektleder hos Verdo og ansvarlig for anlægsarbejdet ved motorvejen.

Den nye rørtype er allerede kendt i Tyskland, men herhjemme har man ikke haft for vane at anvende dem under andet end åer og vandløb.

Kompliceret projekt
At gennemføre projektet med de 160 meter lange fjernvarmeledninger har da også været kompliceret.

Efter måneders forberedelse blev de to lange forsyningsledninger til fremløb og returløb transporteret på en fem meter bred specialtransport fra Tyskland til Randers.

Borearbejdet tog en uges tid, hvor den ene af vejbanerne var spærret i en time ad gangen. Boremaskinen borede de 160 meter i en diameter på 40 cm i en dybde mellem 3 og 5,5 meter under motorvejen, hvor den største højdeforskel fra motorvejsbro til gravedybde er elleve meter.

- Der er en række risici, som vi har taget højde for. Vi har været opmærksomme på en række sikkerhedsforhold, både fordi vi skulle bore under motorvejen, men også fordi der ligger en række forskellige infrastrukturer: gasledninger, elkabler og vandledninger, som vi skulle bore udenom, siger Allan Amby.

Kigger på nyt projekt
Verdo er overbevist om, at det nye koncept er den rigtige løsning for udvidelse af fjernvarmenettet - både for nettet i Randers men også for at bane vejen for udvidelser i andre varmeforsyninger.  

- Vi dækker 95 procent af Randers by med fjernvarme, og derfor er det nødvendigt at tænke innovativt for at udvide det kollektive varmenet. Ledningen under motorvejen er et godt eksempel her på. Vi håber, at andre selskaber bliver inspirerede af dette projekt til at udvide deres net, fortæller Karsten Randrup.

Om ikke andet har løsningen bredt sig i Verdo-koncernen.

- Vi har allerede fået en ny forespørgsel på at lægge endnu en fjernvarmeledning under motorvejen, så det kigger vi på nu, siger Karsten Randrup.

Fjernvarmeledningen blev lagt under motorvejen i slutning af april. 

Selve ledningen under motorvejen er lagt og blev færdig i sidste uge. Selve koblingen mellem det eksisterende net og det nye område i Over Hornbæk bliver foretaget inden den nye fyringssæson i november.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087