23948sdkhjf

Dampen går af ærterne

Energiselskabet Aura går til kamp mod dampanlæggene. Besparelses-potentialet er kæmpestort.

Energiselskabet Aura har netop afsluttet EU-forskningsprojektet Steam Up, hvor man har haft fokus på danske virksomheders brug af damp i produktionen, det være sig fødevareproducenter, papirfabrikker eller dampvaskerier.

En kortlægning af ti virksomheder viser, at der er store energibesparelser og korte tilbagebetalingstider i vente.

Stor bevidsthed
I forbindelse med projektet og kortlægningen af de ti danske virksomheders brug af damp og deres muligheder for energioptimering har seniorrådgiver hos Aura Claus Götke bemærket én ting.

- Virksomhederne har rigtig godt styr på deres produktioner. Man ved, at damp er dyrt at drifte. Det har været svært at finde store rentable besparelser, men der er nogen enkelte virksomheder, der popper op, og der finder vi tiltag undervejs. Langt hen af vejen har de styr på deres dampanlæg. Og de er opmærksomme på at udskifte damp med en anden forsyningsform, fortæller han.

Men han erfarer da også, at der stadig er store energibesparelser at hente hos de fleste virksomheder.

- Damp er dyrt, og der kan være et stort energitab i dampsystemer. Når vi foretager en energiscreening, starter vi altid med at kortlægge virksomhedens brug af damp og nødvendigheden og behovet for at bruge denne opvarmningsform. Derefter kigger vi på om dampanlægget kan optimeres eller substitueres i forhold til den aktuelle produktion og de pladsmæssige forhold, fortæller Claus Götke.

Stort besparelsespotentiale hos Ardo
En af de virksomheder, der har fået stor værdi ud af at være med i Steam Up, er Ardo beliggende på Sydsjælland. Virksomheden producerer fødevarer på frost og har et stort dampanlæg i deres produktion. 

- Her har vi fundet frem til, at energiforbruget kan reduceres årligt med omkring 1.900.000 kWh. Den store energibesparelse betyder, at udgifterne kan betale sig hjem på kun ca. 1 år. Det er meget tilfredsstillende og lidt overraskende, siger Claus Götke.

Udfordringen hos Ardo har været, at man har haft et meget større produktion end det nuværende, hvor man anvender en stor dampkedel, når der køres ærtehøst i august/september. Dampkedlen laver damp til blancheringen af ærterne. 

- Dampkedlen kører også når der ikke produceres, så der har været et stort tomgangstab, siger Claus Götke.

Han fortæller, at Ardo nu er i gang med at se på mulighederne for en mindre kedel eller små decentrale hedtvandsanlæg. 

- Vi har fået åbnet deres øjne for andre muligheder, og de skal i gang med en del af investeringerne her over de kommende år, fortæller han. 

Besparelse på papir-fabrikken
Hos Skjern Papirfabrik har man været i gang med at planlægge og implementere tiltag på dampanlæggene, før projektet startede.

Så her har Aura blot været behjælpelige med beregningerne på, hvor stor den samlede energibesparelse af tiltagene ville være, hvilket er omkring 1.200.000 kWh.

Mange af de andre virksomheder, der har deltaget i projektet, er ligeledes i fuld gang med at iværksætte optimeringstiltag.

Besparelsespotentialet hos de ti virksomheder, hvor der er foretaget energisyn, ligger i alt på omkring 5.700.000 kWh. Tilbagebetalingstiden på de anviste investeringer svinger mellem 1-3 år.

Energioptimering har sidegevinster
Med baggrund i selve energioptimeringen har virksomhederne også oplevet andre store sidegevinster - de såkaldte non energy benefits (NEB).

Det kan for eksempel være færre forbrændinger på damprør, reduktion af kemikalier og et fald i antallet af vedligehold og tilsyn på anlæggene. Det gør kun business-casen endnu bedre for virksomhederne, mener Claus Götke. 

- Disse sidegevinster kan være svære at sætte kroner og ører på, men det har en stor driftsmæssig værdi for en produktionschef, siger han.

Om Steam Up

Aura Rådgivning har i projektet samarbejdet med Yourenergy, Harald Karlsen Rådgivning, Spirax Sarco, Ari Armaturen og BKU Consult.

 

De 10 deltagende virksomheder fra Danmark: MidtVask, HOCO, Fynbo Foods, Lantmännen Schulstad, Stryhns Langeland, Ardo, Stryhns Gråsten, Stryhns Roskilde, Skjern Papirfabrik, De Forenede Dampvaskerier og Elvirasminde.

Projektet er støttet af Horizon 2020 og udføres i samarbejde med:

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Holland
  • Enviros, Tjekkiet
  • Adelphi Research, Tyskland
  • ESCAN, Spanien
  • Osterreichische Energieagentur, Østrig
  • ISNOVA og Consul System, Italien
  • KAPE-CRES, Grækenland
  • AURA Rådgivning A/S, Danmark

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094