23948sdkhjf

Affaldsliberalisering kan koste kraftværker dyrt

Miljøministeren har lagt op til, at affaldsmarkedet skal liberaliseres til gavn for forbrugerne. Flere kraftvarmeværker, som står til at miste forsyningen af affald, kan dog ende med stor tab, som sandsynligvis ender hos netop forbrugerne.
Miljøministeren lagde sidste år op til en liberalisering af affaldsmarkedet, ved at indføre fri konkurrence på området.

Forslaget skal blandt andet åbne op for kommercielle aktører på affaldsforbrændingsområdet til gavn for varmekunderne. Flere steder er der dog risiko for, at resultatet bliver det stik modsatte. I hvert fald i en årrække.

Afskrivning sender millionregning til borgerne
Prisen for at afbrænde et ton affald på kraftvarmeværket i Svendborg ligger på 724 kr., hvilket er markant højere end på Fynsværket. Prisen er der 365 kr. pr. ton affald, skriver Fyens.dk. Derfor vil fri konkurrence givetvis medføre, at affald flere steder fra i fremtiden sendes til forbrænding på kraftværket ved Odense og ikke dyrere værker som Svendborgs kraftvarmeværk.

Hvor værkerne er betalt eller tæt på at være det, vil konsekvensen af at sende affald til billige værker som Fynsværket være overskuelige. I Svendborg kan de økonomiske konsekvenser dog vise sig at blive omfattende.

Idet Svendborg Kommune står som garant for kraftvarmeværkets lån, som først er afskrevet om 15 år, kan kommunen og dermed borgerne ende med en usælgelig bygning og en regning på 180 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078