23948sdkhjf

Tre krav til deregulering af fjernvarmen

Der er ikke længe til, at Folketingets partier sætter sig om bordet og forhandler en ny energipolitisk aftale på plads. Aftalen skal række frem mod 2030, og den skal sætte rammen for de vilkår, der skal bringe både el- og varmesektoren i mål med den grønne omstilling.

Den aftale ser vi frem til.

Mange af vores medlemmer står i de kommende 10-15 år overfor at skulle investere i nye produktionsanlæg. Men det er nu, rammerne skal sættes for, hvad de kan og vil investere i. Derfor er det helt afgørende, at den nye energiaftale sætter de rigtige rammer for fjernvarmeselskaberne, så de kan træffe beslutninger med ro i maven, velvidende, at rammerne ikke pludselig ændrer sig.

I en nylig konkurrenceanalyse af fjernvarmesektoren, der er udarbejdet for regeringen, beskrives tydeligt, hvordan vi sikrer mere konkurrence og lavere priser for forbrugerne. Her er konklusionen, at vejen til billigere fjernvarme går gennem en deregulering af fjernvarmesektoren:

  • Beslutningen om en administrativ tung regulering og benchmarking skal rulles tilbage.
  • Brændselsbindingen skal ophæves, så fjernvarmeselskaberne selv kan vælge, hvilken miljøvenlig teknik, de vil producere varme på.
  • Kraftvarmekravet skal også ophæves.

Kraftvarmekravet gav nok mening en gang, men i dag er det mest af alt en klods om benet. Det siger rapporten ikke, det er energi-, forsynings- og klimaministerens egne ord.

Og jeg er helt enig.

Kravet om, at fjernvarmeselskaberne skal producere både el og varme, er forældet, nu hvor vind og sol udkonkurrerer elproduktion fra kraftvarmeanlæggene. Energinet mener heller ikke, at ophævelse af kraftvarmekravet vil forringe forsyningssikkerheden væsentligt. Hvorfor så tvinge disse selskaber til fortsat at stå til rådighed med store prisstigninger på varmeregningen til følge, så snart grundbeløbet ophører?

Dansk Fjernvarme er ikke enig i alle anbefalingerne fra analysen, men de ovennævnte punkter kunne let blive virkelighed med det samme. Lad os i stedet få givet fjernvarmeselskaberne den nødvendige frihed, så de ansvarlige ledere ude i selskaberne selv kan træffe beslutninger med udgangspunkt i de muligheder, de har lokalt. Til gavn for både forbrugerne og miljøet.

 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08