23948sdkhjf

Plastens vej: Fra borger til salgsklar vare

Indsamling:
Plasten indsamles af kommunale renovationsbiler hos den enkelte borger. Containerne i det tilknyttede kommuner er både til plast- og metalaffald, så det, der havner i bilerne, er to blandede fraktioner.

Sortering:
Affaldet køres til sorteringsanlægget i Aalborg Øst, hvor det læsses ind i en lagerhal. Herfra lægges det på transportbånd, der starter i stueplan og fragtes op til et vandret transportbånd, hvor fire medarbejdere laver en manuel grovsortering af affaldet.

- Det er her, vi piller elektronikaffald fra eller de andre ting, der åbenlyst ikke hører til i fraktionen. Vi piller også større folier eller plastikposer fra, som kan risikere at sætte sig fast i maskineriet senere, fortæller Henrik Kirkegaard.

Metal-fraktionen tages fra og sorteres i flere metal-typer ved hjælp af magneter, der groft sagt suger metallet til sig og kaster det i en bunke for sig.

Lettere stykker folier blæses ud af den øvrige bunke og samles for sig.

De større plastemner transporteres under en serie skannere, der sender infrarødt lys mod emnet og aflæser den refleksion, som plastens kemiske sammensætning sender tilbage. På den måde bestemmes plasttypen som enten HDPE, PP eller PET (LDPE er folie og er for mestendels blæst fra på dette tidspunkt).

Skannerne kan indstilles til at udvælge andre plasttyper end de nævnte, når der kommer god forretning i dem. På den måde er Reno Nords anlæg allerede rustet til markedet i fremtiden.

Pakning
De sorterede fraktioner pakkes i kuber og sælges. Fraktionerne er ikke 100 procent rene, fordi der kan have sneget sig andre typer plast og især flyvsk folie ind i bunken. Det får betydning for salgsprisen, men det er en konstant afvejning om det kan betale sig at tage "det forkerte" plast ud af fraktionen i forhold til det, som nedslaget i prisen udgør.

Salg
Plasten sælges i fraktioner til genanvendelsesvirksomheder, der for nuværende primært ligger i Tyskland. Prisen afhænger af plasttypens popularitet, samt renheden af pågældende fraktion.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Forsyning.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.158