23948sdkhjf

Satellit sparer vandforbrugerne i Lemvig for millioner

Fra sit kredsløb om jorden spotter satellitten udskiftningsmodne kloakrør i Lemvig.

Det Europæiske Rumfartsagantur (ESA) sendte i 2014 satellitten Sentinel-1 i kredsløb om jorden – Nu leverer den data, der kan spare forbrugerne penge og hjælpe med klimasikring.

Lige nu leverer den data til Lemvig Vand & Spildevand. Her måler den forskydninger i det midt- og vestjyske terræn. Det kan fortælle forsyningsselskabet, hvor kloakrørene bør skiftes ud.

Det skriver TV Midt-Vest.

- Rent fagligt er det jo vanvittigt spændende, fordi det giver os nogle redskaber, når vi arbejder med vores ledningsnet. Vi får mulighed for at lave noget mere præcist arbejde, siger Lars Holmegaard, der er direktør i Lemvig Vand & Spildevand.

For at øge nøjagtigheden af målingerne fra Sentinel-1 har Lemvig Vand og Spildevand opstillet reflektorer på marken bag rensningsanlægget. Satellitten finder reflektorerne og sender data ned til jorden.

Forøger levetiden
Der er flere steder i Lemvig Kommune, hvor der er problemer med forhøjet vandstand, samtig synker jorden op til to centimeter om året, hvilket belaster kloakrørene voldsomt.

Indtil nu har forsyningsselskabet skiftet rørerne ofte for at være på den sikre side, men med de nye data fra Sentinel-1 kan forsyningen ret præcist regne ud, om rørene kan holde en sæson mere.

Lars Holmegaard fortæller, at hvis man øger levetiden af rørene med 10 procent, så giver det en besparelse på 3 millioner kroner om året for forbrugerne.

Det er ikke kun i Lemvig, man anvender data fra satellitten. Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering har ved hjælp af satellitten kortlagt syv områder i landet. 

Satallitmålingerne er blevet til i et samarbejde mellem Lemvig Kommune, Lemvig Vand og Spildevand, Kystdirektoratet, DTU Space og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

I videoen kan du få mere at vide om ESAs Copernicus-program, som blandt andet omfatter Sentinel-1.

Artiklen er opdateret 28. februar 2018

Artiklen er en del af temaet Video & Billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.831