23948sdkhjf

Mistanke om misbrug fører til stikprøvekontrol

Energitilsynet undersøger energivirksomhedernes energispareaftaler.

Net- og distributionsvirksomhederne på el-, naturgas- og fjernvarmeområderne har en forpligtelse til at få danskerne og virksomhederne til at spare på energien.

Typisk sker det ved, at net- og distributionsvirksomhederne indgår aftaler med andre virksomheder om at gennemføre og realisere konkrete energispare-projekter, f.eks. med koncernforbundne selskaber. Disse aftaler skal være indgået på markedsvilkår og dermed til konkurrencedygtige priser og vilkår. Hvis det ikke er tilfældet, så følger virksomhederne ikke reglerne.

Energitilsynet har besluttet at gennemføre en undersøgelse af, om energiselskaberne siden 2012 har fulgt reglerne og brugt forbrugernes penge effektivt til at få danskerne til at spare på energien.

Baggrunden for Energitilsynets beslutning er blandt andet, at Statsrevisorerne tidligere på efteråret efterlyste en bagudrettet kontrol af og opfølgning på mistanker om misbrug af økonomiske midler, herunder manglende markedsmæssighed, under energispareordningen.

- Energitilsynet har siden Statsrevisorernes efterlysning grundigt revurderet, om vi som uafhængig myndighed har juridisk mandat til at gå ind i en undersøgelse for at afklare, om forbrugernes penge er brugt effektivt til at få danskerne til at spare på energien. Vi mener, at vi har mandatet, og derfor sætter vi nu undersøgelsen i gang, siger Christian Parbøl fra Energitilsynet.

Stikprøvekontrol
Beslutningen indebærer, at Energitilsynet udvælger et antal net- og distributionsvirksomheder i el-, naturgas- og fjernvarmesektorerne og kontrollerer deres energispareaftaler i perioden fra 2012 til 2017.

Kontrollen vil bestå i stikprøver i et repræsentativt udsnit af virksomheder, hvor Energitilsynet vil kontrollere, om energiselskabernes energispareaftaler har været baseret på markedsvilkår.

Energitilsynet vil desuden undersøge, om der er hold i nogle konkrete mistanker, som Energitilsynet har fået henvendelse om.

Energitilsynet er gået i gang med at tilrettelægge undersøgelsen, men kan endnu ikke sige noget om hvornår undersøgelsen er tilendebragt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094