23948sdkhjf

Vejen mod 2050 er belagt med energieffektiviseringer

Vi kan ikke læne os tilbage og nyde udsigten.

I 2050 er det den politiske ambition, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler. Ifølge Det Internationale Energi Agentur (IEA) bevæger vi os med overbevisning mod det verdensledende mål. Men det betyder langt fra, at vi kan læne os tilbage og nyde udsigten. 

Hvis vi skal nå målet, skal vi bruge to forskellige slags værktøj - energieffektivitet og vedvarende energi. Kort fortalt, skal vi bruge energien så effektivt som muligt, så længe det er billigere end at levere energien fra grønne energikilder. 

Danske industrivirksomheder er allerede europamestre i at bruge energien effektivt, viser Eurostats seneste tal. Guldmedaljen skyldes, at vi i Danmark har haft fokus på vores energiforbrug lige siden 1970’ernes oliekriser. Samlet set er energiforbruget faldet 2 pct. fra 1972 til 2016, og i samme periode er bruttonationalproduktet (BNP) steget 116 pct. For industrien alene er energiforbruget faldet 24 pct. i perioden, hvilket både dækker over store energibesparelser, men også at noget af den energitunge industri er flyttet ud af Danmark. 

I dag kigger vi ind i en fremtid, hvor energiproduktionen bliver mere og mere grøn, og miljø- og klimaargumenterne for at spare på energien derfor bliver mindre. Samtidig vil nye virksomheder i Danmark - ikke mindst de store datacentre - få energiforbruget til at stige. Derfor er det tvingende nødvendigt, at politikerne i den kommende energiaftale retter deres fokus mod at bruge energien så effektivt som muligt. Det vil være en ændring fra den nuværende tankegang, hvor det handler om at spare på mængden af energi.

I energiselskabernes nuværende energispareindsats er der netop fokus på at spare på mængden af købt energi. Derfor er der behov for en ny og bedre model, der skaber incitament til at bruge energi effektivt – uanset om det er energi, virksomhederne køber eller selv producerer.

Den nye model skal skabe et åbent og gennemsigtigt marked for energieffektive projekter igennem statslige udbud, hvor alle har mulighed for byde ind. Det er helt centralt, at indsatsen bliver prioriteret på finansloven, så der bliver skabt sikkerhed for indsatsen både i morgen og næste år.

Et andet skridt i den rigtige retning er, hvis man ændrer reglerne for brug af overskudsvarme. Der er et kæmpe potentiale for at udnytte spildvarmen fra virksomheder effektivt. Helt konkret skal overskudsvarmeafgiften sættes ned, og den reduktion, der allerede er vedtaget af elvarmeafgiften, skal gøres permanent.

Vi vurderer, at der er overskudsvarme nok til at varme 190.000 husstande op hvert eneste år. Det giver ingen mening, at størstedelen af varmen ryger direkte ud til gråspurvene. Her ligger en stor effektivitetsgevinst.

Mange andre lande ønsker at blive mere energieffektive. Derfor er der et stort og stigende marked for energieffektive løsninger, hvor en lang række danske virksomheder står utrolig stærkt.

Når vi bruger energien effektivt, er det en win-win-win situation for energiforbrugerne, for danske leverandører af de effektive løsninger og for klimaet.

Det grønne danske brand er helt centralt for at fastholde dansk eksport af energiteknologi. Derfor har danske virksomheder behov for en ambitiøs og bred energiaftale for perioden efter 2020.

Mit ønske til det kommende år er derfor, at der bliver indgået en bred energiaftale. Og den skal også have fokus på forslag og redskaber, som vil gøre Danmark til et endnu mere energieffektivt samfund.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172