23948sdkhjf

Kabelballade ved Vestkysten: Landmænd truer med retssag

Over 200 vestjyske landmænd og lodsejere skal lægge jord til kablerne fra de kystnære mølleparker i Vesterhavet.

Nu ruster lodsejerne sig til juridisk kamp med Energinet.

- Vi risikerer som lodsejere selv at skulle betale alle udgifter, hvis kablerne engang skal flyttes. Og det kan vi ikke acceptere, siger Kristian Gade til DR P4 Midt & Vest.

Han er selv lodsejer i området, men også formand for Holstebro-Struer Landboforening, en af tre landboforeninger, som vil samle lodsejerne i en fælles front.

Ifølge reglerne skal en projektmager betale alle udgifter, når ledninger skal graves ned på andens mands jord. Det kaldes gæsteprincippet, fordi ledningerne populært sagt er gæst på en ejendom. Energinet har frasagt sig gæsteprincippet i de aktuelle udspil til kontrakter med de vestjyske lodsejere.

- Det lyder måske meget fordrageligt, men det koster 20 millioner kroner at flytte bare en kilometer kabel. Vi synes ikke, det er rimeligt, at vi som lodsejere skal betale, hvis vi engang får brug for at flytte kablet af hensyn til vores bedrift, siger Kristian Gade.

Ifølge Energinet er det dog mange år siden, at gæsteprincippet blev fraveget for elkabler, gasledninger og lignende anlæg. Det sker for at sikre forsyningen af strøm og vand. Typisk er det nedfældet som servitutter på ejendommen.

- Vi betaler en engangserstatning til lodsejeren, og så gælder gæsteprincippet ikke længere. Det kaldes fuld tilstedeværelsesret, siger afdelingsleder Ole Buhl fra Energinet.

Landbrug og Fødevarer har aktuelt anlagt en principsag om spørgsmålet mod Energinet på vegne af sjællandske lodsejere, som skal lægge jord til kablet fra havmølleparken ved Kriegers Flak i Østersøen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11