23948sdkhjf

Energiminister vil have billigere elvarme mange år frem

En ny aftale sænker afgift på elvarme fra 2019 til 2025. Minister håber, at det kan fortsætte endnu længere.

En lavere afgift på elvarme i årene 2019 til 2025 skal sikre, at flere kommer til at bruge elvarme og dermed gøre den danske varme mere grøn.

Men sænkelsen er kun det første skridt i retningen mod at gøre danskernes varme mere grøn. Det forklarer energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

- Jeg har en klar forventning om, at når vi skal forhandle energiaftalen for 2020-2030, vil det her også være noget, som vi skal tage stilling til.

- Der håber jeg, at der vil være politisk opbakning til at fortsætte en reduktion i elvarmeafgiften, siger ministeren.

I dag er afgiften på elvarme 40,5 øre per kilowatt-time. Den er dermed cirka dobbelt så høj som energiafgiften på fossile brændsler til varme som eksempelvis kul og olie.

Med den nye erhvervspakke, som regeringen, DF og De Radikale søndag har aftalt, bliver afgiften på elvarme sænket med samlet 15 øre per kilowatt-time i 2019. I 2020 skal den sænkes med yderligere 10 øre.

I aftalen er partierne enige om, at de vil forsøge at få igennem, at afgiften fra 2021 varigt skal være 25 øre billigere per kilowatt-time end i dag.

Det skal dog aftales endeligt ved energiaftalen og gennemføres ved lovændring.

Lars Chr. Lilleholt mener, at der er flere grønne gevinster ved at sænke elvarmen.

- Vi får langt større mulighed for at bruge el i vores fjernvarmesektor. Det betyder, at fjernvarmesektoren bliver endnu mere grøn, samtidig med at fjernvarmen også bliver billigere en lang række steder i langet.

- Vi kommer også til at bruge overskudsvarme fra virksomheder, siger han.

Dansk Energis administrerende direktør, Lars Aagaard, støtter sænkelsen og håber også, at den vil blive sikret på lang sigt.

- Det er en god start, men med aftalen mangler vi sikkerhed for finansiering på den lange bane. Og det er store investeringer, der skal leve lang tid både i husholdninger og hos fjernvarmeselskaber.

- Derfor er det nødvendigt med en varig nedsættelse for at kunne sende oliefyr og gas på pension og erstatte med varmepumper, siger han.

Brancheorganisationen Dansk Fjernvarme kalder det "en glædelig nyhed", at afgiften sænkes.

- Det betyder, at vi nu kan sætte strøm til fjernvarmen og udnytte de store mængder overskudsvarme, sådan som fjernvarmeselskaberne har efterlyst, siger direktør for Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

/ritzau/

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078