23948sdkhjf

Danmark viser vejen for Europa

I disse dage valfarter embedsmænd, politikere og interesseorganisationer fra hele verden til Bonn, hvor FN’s klimatopmøde nummer 23 netop er skudt i gang.

Det er ganske vist ø-landet Fiji i det sydlige ocean, der sidder i formandsstolen under dette års topmøde. Men af logistiske årsager har man valgt at indgå en aftale med Bonn, der i stedet stiller faciliteter til rådighed.

Dansk Fjernvarme deltager også i dette års topmøde. Her vil vi følge forhandlingerne og bidrage til at politikerne får et førstehåndsindtryk fra en aktør, der i vid udstrækning på hjemmebanen er i gang med at levere på den grønne omstilling i praksis.

Den danske fjernvarme er et internationalt forbillede for, hvordan det er lykkedes at omstille varmesektoren, hvor den vedvarende energi udgør en stadig større andel, samtidig med at vi ikke bare har holdt priserne for forbrugerne i ro, men faktisk har sænket dem til glæde for de danske forbrugere.

Den udvikling skal vi gerne fortsætte. Ikke mindst fordi vi med den danske model på varmeområde har givet den danske industri et forbilledligt udstillingsvindue, som hvert år giver statskassen, selskaberne og lønmodtagerne et betydeligt bidrag.

En af nøglerne til fortsat omstilling af varmesektoren ligger i, at vi kan udnytte den stigende mængde overskudsvarme. Det er varme, der blandt andet kommer fra industriens processer og også meget snart kommer fra de mange datacentre, som de store IT-giganter planlægger og er ved at opføre i Danmark.

Skal vi udnytte denne overskudsvarme, så kræver det, at de mange fjernvarmeselskaber får mulighed for at investere i en eldreven varmepumpe, der kan løfte temperaturen fra industriens processer og datacentrene til en temperatur, der kan bruges til opvarmningsformål.

I dag hænger økonomien sjældent sammen for varmeselskabet. Og det er kun, når temperaturen blot skal løftes nogle få grader, og ikke – som det oftest er tilfældet – hvor der skal bruges en betydelig mængde el til at få varmepumpen til at løfte temperaturen markant.

Med den gradvise afskaffelse af PSO’en og fjernvarmeselskabernes mulighed for at tælle varmepumper med som energibesparelser, er vi nået et stykke. Skal vi helt i mål og sikre, at vi kan udnytte overskudsvarmen, kræver det imidlertid, at elafgiften til kollektive varmepumper halveres.

Det er the tipping point, der vil sikre effektiv udnyttelse af den billige og miljøvenlige overskudsvarme og det vil være det ansvarlige valg, hvis vi skal hindre, at de store mængder energi ikke sendes op til fuglene.

Mit budskab til politikerne, når de samles i Bonn er derfor, at der er behov for enighed om at sikre opfyldelse af Paris-aftalen, sådan at vi alle har fælles langsigtede mål at foretage investeringer efter. Og det vil være, at vi også på hver vores hjemmebane har behov for at styrke investeringsbetingelserne, så vi hver især kan levere på det, der ikke bare er god økonomi i, men som også er det klimamæssige fornuftige valg.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125