23948sdkhjf

Elbiler overbelaster elnettet i Norge

Det kan blive nødvendigt med nye kabler, transformere og batterilagre.

Siden 2010 er antallet af elbiler i Norge steget fra 3.347 til 123.222 i august i år. Det belaster det norske elnet, der mange steder er alt for svagt til at håndtere den store efterspørgsel på el.

Det skriver Ingeniøren.

Der er ellers masser af el-energi til rådighed, men når nordmændene kommer hjem fra arbejde og giver sig til at lade elbilen op, så skaber det en del udfordringer for elselskaberme. 

Nettet er nemlig ikke dimensioneret til dette, og efterspørgslen på el får nu mange elselskaber til at undersøge muligheden for at lægge nye kabler, etablere nye transformere og batterilagre.

Svært forudsigeligt
Samtidig har elbilerne gjort det langt sværere for elselskaberne at forudsige forbrugsmønsteret.

- I gamle dage var det lettere at forudsige energiforøgelsen. Nu står vi midt i et teknologiskifte. Klimamålene kræver en overgang fra fossilt til elektrisk energi. Man taler om brint, men det kræver også elektricitet som input. Samtidig vil vi se betydeligt mere mikroproduktion fra sol og vind. Det er meget svært at sige, hvad behovet vil være omkring 30-40 år, siger Frank Boholm, der er afdelingsleder for drift og vedligehold hos Lyse Net, der sækker Stavanger og en række nabokommuner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126