23948sdkhjf

Vi bør høste de lavest-hængende frugter først

I Danmark har vi en national målsætning om et samlet energisystem, der i 2050 er uafhængigt af fossile brændsler. For at kunne leve op til denne målsætning er det, ud over en øget andel af vedvarende energi i forsyningssektoren, vigtigt at der løbende sker en optimering af den måde, hvorpå vi anvender energien.

Forbedringer af energieffektiviteten i industrien, i husholdningerne, i transportsektoren og i forsyningssektoren er nødvendige, for nemmere at kunne opnå danske og internationale klimamålsætninger. Samtidig er mange energieffektiviseringstiltag blandt de lettest tilgængelige og mest virkningsfulde midler til at sænke vores energiforbrug.

Forbedring af energieffektiviteten handler kort sagt om at nedbringe energiforbruget ved at effektivisere den måde hvorpå energien produceres, distribueres og anvendes. Overordnet reducerer de energieffektive løsninger udgifterne til energi, da energien anvendes mere optimalt, og mindre af den tilførte energi går til spilde, eksempelvis i form af varmetab.

Positive afledte effekter ved forbedringerne

Energieffektiviseringer i bygninger kan lede til bedre indeklima og komfort, og for industri- og servicesektoren kan det lede til reduktion af vedligeholdelsesomkostninger, bedre arbejdsmiljø og større produktivitet. Samtidig kan energieffektive løsninger reducere udledningen af drivhusgasser, øge forsyningssikkerheden ved at sænke primær energiforbruget og reducere energiimporten.

Derudover kan danske styrkepositioner på energiområdet fremmes, og derved kan beskæftigelsen øges via skabelsen af ny viden og nye arbejdspladser. Mange energieffektiviseringstiltag bliver således til gavn for både økonomien, samfundet og miljøet.

Energieffektiviseringer gennemføres generelt bedst i forbindelse med større ændringer i eksempelvis bygningsmassen, produktionsanlæg samt ved indkøb af nyt og forbedret udstyr, hvor energikrav inden for konstruktion og design spiller en stadig større rolle.

EU skaber rammerne for effektiviseringstiltagene

Med ”Ren Energi Pakken” fra slutningen af 2016, har EU Kommissionen sat et bindende mål om at forbedre energieffektiviteten med 30% i alle sektorer inden 2030. EU’s forsknings-, udviklings-, innovationsprogrammer repræsenterer gode virkemidler, til at lette overgangen til et mere energieffektivt samfund.

Fra 2021 forventes Ren Energi Pakken, som ud over mål for energieffektivitet også dækker mål for vedvarende energi, forsyningssikkerhed, eco-design og mobilitet, at kunne lede til offentlige og private investeringer på op mod 177 mia. euro årligt og til skabelsen af 900.000 nye arbejdspladser inden for energisektoren.

I en dansk kontekst bør virksomheder og forskere, med støtte fra myndighederne, udnytte vores styrkeposition inden for grøn og ren energi til at opnå størst mulig andel af den internationale vækst. Dette gør vi lettest ved at samarbejde både lokalt og internationalt omkring salg af produkter og viden, samtidig med at det gøres nemt og enkelt for virksomhederne, at finde frem til de tilbud og ydelser, som kan styrke deres konkurrenceevne.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078