23948sdkhjf

Mere udvinding af gas og olie er hykleri

Skal vi opfordre befolkningen til at ryge mere, så vi kan få flere penge til kræftforskning? Næppe mange politikere vil nikke ja til det forslag.

Men når det gælder udvinding af olie, kul og gas i den danske undergrund synes de folkevalgte at tvivle mere. Her er argumentet fra blandt andre klimaministeren, at vi fint kan hive flere fossile brændsler op af undergrunden for at få råd til den grønne omstilling.

Historien handler om, at den hollandske virksomhed Nail Ressources har søgt om at efterforske Lolland-Falsters undergrund for olie, naturgas og geotermisk energi. Det er sket under den såkaldte ”Åben-dør-ordning”, som er fra før Danmark ratificerede Paris-aftalen, hvor vi forpligtede os til at begrænse den globale middeltemperaturstigning til 1,5 - 2 grader.

Skulle Nail Ressources faktisk få held med deres undersøgelser og siden påbegynde udvinding af olie og gas, ja, så betyder det jo helt indlysende, at Danmark bidrager til at øge den globale CO2-udledning. Det vil under alle omstændigheder bringe Danmarks forpligtigelse på Paris-aftalen endnu mere i fare. I VedvarendeEnergi mener vi således, at det er hykleri at bruge pengene fra olie og gas til at styrke den grønne energiomstilling.

Indtil videre har klimapolitik handlet om at begrænse udledningen af drivhusgasser, men ikke om at begrænse udbuddet af fossile brændsler. Det sidste har man ladet markedet om at styre. En rapport fra Oil Change International m.fl. slår fast, at vi ad politisk vej er nødt til at begrænse udvindingen af olie, kul og gas, hvis vi globalt skal leve op til Paris-aftalen. Oil Changes analyse får opbakning fra Energistyrelsen, hvis basisfremskrivning for 2017 viser, hvordan et overudbud af olie via lavere priser har været årsag til den største stigning i det globale olieforbrug og -udledning i fem år.

Hvis Danmark giver tilladelse til det hollandske selskab, forpligter vi os samtidig til at betale 20% af Nail Resources´ omkostninger fra midler i Nordsøfonden. Det er med andre ord ingen gratis omgang for staten. Det hollandske selskab vurderer, at efterforskningen af forekomster vil koste mere end 60 mio. kr. Det turde være indlysende, at de penge var bedre brugt på den grønne omstilling.

Og noget tyder på, at danskerne bakker op om en grøn klimaindsats.

Concitos seneste klimabarometer viste, at 9 ud af 10 danskere betragter klimaforandringer som et alvorligt problem. Samme undersøgelse viser, at et flertal af vælgerne ønsker, at det parti de stemte på ved sidste valg, gør mere for klimaet. 

Det er vigtigt at se, om regeringen har lyttet til dette folkekrav, når ministeren skal i samråd om sagen den 17. august.

Og så skal åben dør-ordningen opdateres, så der ikke længere er mulighed for at søge efter olie og gas, men kun vedvarende energi som fx geotermi.

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094