23948sdkhjf

Forsøg med vandplanter giver varme i Rødding

Et forsøg med at kombinere vandplanter fra Vejles åer med hestepærer giver biogas nok til at dække 4-5 husstandes årsforbrug af varme.
Hvert år samler Vejle Kommune 800 tons vandplanter ind fra kommunens mange åer. I de seneste tre år er de vandplanter blevet til biogas. I et nyt forsøg blander man vandplanterne med hestepærer, og det har givet gode resultater, fortæller Bo Levesen fra kommunens afdeling for skov, natur og friluftsliv til P4 Trekanten.

- Det der er det fine ved det, det er jo at hestemøg er tørt og grøden er meget våd, så ved at mikse de to ting sammen, så får vi faktisk mere ud af begge dele, fortæller han.

Ideen med forsøget er at få så meget som muligt ud af vandplanterne, og indtil nu er der kommet 29 m3 gas ud af et ton planter, hvilket dækker 4-5 husstandes varmeforbrug om året.

Sæsonregulering & kæmpe-potentiale
På biogasanlægget Linkogas i Røddding siger Aage Christensen om forsøget:

- Fordelen ved at tage grøden og ensilere den og gemme den hen til vinteren, det er, at vi kan sæsonregulere vores gasproduktion, så vi kan have en større gasproduktion hvor der er højere varmeforbrug om vinteren frem for om sommeren, hvor grøden bliver produceret.

Derudover er han ikke i tvivl om, at der er en fremragende idé at bruge grøden til biogasprodukton.

- Der er et kæmpe potentiale, for kommunerne har jo til opgave at fjerne de næringsstoffer fra vandmiljøet. Og vi kan behandle det her, og så kan vi få det op på nogle landbrugsarealer, som kan tåle de næringsstoffer
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063