23948sdkhjf

Besparelser kan koste dansk førerposition på cleantech

En postkasserød note i ny rapport fra WWF fortæller, at besparelser på forskning og innovation kan koste dansk førerposition i udviklingen af grønne løsninger.

Hvilket land i verden har størst sandsynlighed for at fostre nye entreprenørvirksomheder inden for cleantech i de næste ti år?

Sandsynligvis Danmark.

Det konkluderer rapporten Global Cleantech Innovation Index 2017, som Verdensnaturfonden (WWF) og Cleantech Group netop har offentliggjort.

Men billedet er knapt så rosenrødt, når man slår op på side 3 i rapporten, hvor forfatterne desværre har indsat en postkasserød note. Den forklarer, at inden rapporten gik i trykken, nåede Danmark at gennemføre besparelser på støtten til forskning og innovation på området, så nu er udsigterne formentlig noget mindre positive, skriver erhvervsmediet DIBusiness.dk

- Der er næppe tvivl om, at hvis halveringen af energiforskningsmidlerne havde været gennemført, da materialet til rapporten blev indsamlet, så havde vi ikke ligget i front, siger Hanne Jersild, der er seniorrådgiver for klima og energi i WWF Danmark.

Finland er mere fremtidssikret
Landenes rangorden i rapporten viser, hvor godt hvert enkelt land samlet set klarer sig.

- Danmark klarer sig samlet set bedst. Men vores topplacering er truet af de seneste års nedskæringer på forskning og innovation. Og i forhold til iværksættervirksomhedernes muligheder for bl.a. at få tilført risikovillig kapital, så ranker vi faktisk ikke særlig højt, fortæller Hanne Jersild.

Finland, der ligger nummer to på ranglisten, har betydeligt bedre vilkår for startup-virksomheder inden for cleantech – og det samme har lande som Sverige, Frankrig, Canada, USA og Israel. Danmark lever dermed til en vis grad højt på fortidens triumfer, mener Hanne Jersild.

- Danmark har stadig en førerposition, men vi er nødt til at styrke fødekæden. Det kan vi bl.a. gøre ved at tilbageføre de penge til forskning og udvikling på energiområdet, som vi har sparet væk – og ved at gøre det nemmere at være cleantech-iværksætter. Paris-aftalen og den voksende bevidsthed om klimaforandringerne betyder, at efterspørgslen på det her område kun vil stige, understreger hun.

Besparelser på forskning og innovation
Danmark har i de seneste år skåret ned på forskning og innovation. Senest med finansloven for 2016, hvor regeringen sparede 1,4 mia. kr. på uddannelse og forskning – og året før var det Innovationsfonden, der stod for skud. Det, mener Dansk Industri (DI), er den helt forkerte vej at gå.

- Global Cleantech Innovations Index er langt fra den eneste rapport, der påpeger den klare sammenhæng mellem den støtte samfundets giver til forskning og innovation, og det resultat man får i den anden ende. F.eks. i form af innovative og konkurrencedygtige entreprenørvirksomheder, der kan sikre fremtiden for dansk eksport, siger Troels Ranis, som er branchedirektør for DI Energi.

Derfor opfordrer DI Energi også til, at regeringen fremlægger en fremsynet strategi for, hvordan Danmark skal fastholde og udvikle sin førerposition på cleantech-området.

- Rammevilkårerne er helt afgørende for, om vi bliver overhalet eller ej – og lige nu er de langt fra gode nok. Vi investerer alt for lidt i forskning og innovation og dermed for lidt i fremtidens virksomheder, der kan skabe vækst og beskæftigelse i Danmark. Vi har brug for en klar strategi, der viser, hvad vi vil satse på, og understøtter den udvikling, vi ønsker, siger Troels Ranis til DIBusiness.dk

Top tre på ranglisten er Danmark, Sverige og Finland. Danmark rykkede fem pladser fra 2014-2017, men har nu udsigt til at rykke ned ad listen igen

Fakta – om Global Cleantech Innovation Index

Verdensnaturfonden WWF og Cleantech Group står bag rapporten, som er udkommet to gange før – i 2012 og 2014. Indekset viser hvilke nationer, der ligger i front på cleantech-området.

Nogle af de i alt 15 indikatorer, som indekset er baseret på, er:

  • Størrelsen på investeringerne i forskning og innovation
  • Størrelsen på investeringerne i cleantech-virksomheder
  • Antallet af cleantech-virksomheder
  • Antallet af medarbejdere i cleantech-virksomheder
  • Styrken af landets bæredygtighedstrategier og -politikker
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11