23948sdkhjf

Et majestætisk tryk på en knap

Dronningen fik trykket på knappen og Kalundborg Forsynings spritnye varmepumpe blev idriftsat.

Kong Frederik den 9. indviede i 1959 Asnæsværket sammen med atomfysiker Niels Bohr, og i 1981 indviede dronningen selv Asnæsværkets kulfyrede blok 5.

Onsdag den 14. juni var dronningen igen taget til Kalundborg - denne gang for at indvie Kalundborg Forsynings nye 10 MW varmepumpe, der skal hive restvarmen ud af spildevandet og omdanne det til fjernvarme. 

Med et tryk på en knap kunne dronning Margrethe således sætte gang i pumpen. 

Stort stykke arbejde
Som samarbejdet mellem virksomhederne bag byggeriet forløb dagen ganske fint og gnidningsløst. 

- Siden bestyrelsen for Kalundborg Forsyning vedtog, at varmepumpen skulle bygges, har mange af jer ydet et stort stykke arbejde, for at nå frem til, hvor vi er i dag. Især når vi tænker på, at vi tog det første spadestik 6. december sidste år og holdt rejsegilde i marts, og nu den 14. juni står ved indvielsen, sagde formand Anne Marie Hansen. 

Varmepumpeanlægget vil spare samfundet for 16.000 tons CO2 om året.

Om Kalundborg Forsynings nye anlæg

Anlægget er blevet til i samarbejde mellem AEA, Østermark Entreprenørforretning, Johnson Controls Køleteknik, Arkikon, SKAtek, Thy Varme- og Stålteknik og Ingeniør Huse.

Anlægget omfatter 10 MW varmepumpe, CIP system, ny 430kvm. varmepumpebygning, facaderenovering af eksisterende bygning, rørinstallationer samt el- og styringsarbejder for varmepumpen herunder ny forsynings-og styretavle for de eksisterende spildevandspumper.

Varmepumpens kapacitet fordeles på i alt 12 stk. stempelkompressorer og der anvendes ammoniak som kølemiddel. Varmepumpekapaciteten opsplittes på tre linjer, der uafhængigt af hverandre kan levere en tredjedel af kapaciteten. Dermed sikres en høj grad af forsyningssikkerhed.

(Kilde: AEA)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078