23948sdkhjf

Bioaffald fra 300.000 husstande sendes i biogasproduktion

I årevis har københavnerne sorteret og genanvendt deres affald. Pap, papir, glas, metal, plast og elektronik er blevet sorteret fra i husholdsningsaffaldet for at ressourcerne kan genanvendes.  

Nu er turen kommet til den resterende del af husholdningsaffaldet. 

Fra august og fire måneder frem ruller kommunen en ny affaldsordning ud i hele byen. Den skal gøre det nemt at sortere og aflevere bioaffald til genanvendelse lige uden for døren.

Det betyder at at kartoffelskræller, kaffegrums og kyllingeben sorteres fra og anvendes til produktion af biogas. 

Stort potentiale
En undersøgelse fra 2016 viser, at mere end 40 pct. af indholdet i københavnernes husholdningsaffald er organisk affald, og der er derfor masser af ressourcer at hente, hvis dette sorteres fra.

- København har under sloganet ’Genbrug er guld’ arbejdet benhårdt på at ændre opfattelsen af affald, så vi begynder at se det som ressourcer, der kan udnyttes. Vi har et mål om, at 45 pct. af husholdningsaffaldet skal genanvendes i 2018, og her udgør det daglige madaffald en kæmpe ressource, fordi mængderne er så store. Hvor mange tidligere har tænkt køkkenets affaldsspand som det naturlige førstevalg, har vi efterhånden skabt så mange muligheder for at sortere og genanvende, at det fremover vil blive en naturlighed at spørge sig selv, om et givent stykke affald gemmer på genanvendelige ressourcer. Køkkenspanden med restaffald ender som den sidste udvej, siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).   

Når biologisk affald sorteres separat og sendes til et biogasanlæg, kan langt flere ressourcer i affaldet udnyttes, end når det sendes på forbrændingen. 

- Bioaffald kan omdannes til el, varme og biogas, som bl.a. holder hjulene kørende i de nye 5C-busser og 75 pct. af Københavns egne skraldebiler. Udviklingen er endnu ikke dér, hvor den tunge transportsektor kan køre på el, så biogassen er helt afgørende for at sikre renere luft i byen, siger Morten Kabell (EL).

Fra august-oktober vil der være fokus på at implementere ordningen hos byens 280.000 lejligheder, og derefter kommer turen til de omkring 20.000 villaejere.

Den nye affaldsordning omfatter hele København. 

En startpakke
I en tidligere undersøgelse har 78 pct. af københavnerne tilkendegivet, at de gerne vil sortere og genanvende det organiske affald, hvis de får muligheden for det.

Erfaringerne fra andre lande viser dog, at det er vigtigt, at man har det rette udstyr til rådighed, hvis sorteringen skal blive en ny vane i hverdagen.

Derfor forsyner Københavns Kommune byens husstande med en startpakke bestående af en køkkenkurv til indendørs sortering, biologisk nedbrydelige poser og en guide til sortering. 

Alle husstande vil i løbet af sommeren modtage et brev fra Københavns Kommune med mere praktisk information om den nye affaldsordning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096