23948sdkhjf

Svensk fabrik fremstiller biodiesel af fyrretræsolie

I sidste uge indviede svenskerne verdens første fabrik til produktion af biodiesel af træ.
Initiativtager til projektet SunPine er Lars Stigsson. Han har sammen med Sveaskog, Södra og Preem investeret 250 mio. svenske kroner i projektet, der skal forvandle træ til biodiesel, skriver BioPress.

100 mio. liter brændstof om året
Fabrikken til fremstillingen af biodieslen ligger i Piteå.

- Målet er at fremstille 100 mio. liter biobrændstof om året. Det medvirker til en reduktion i CO2-udslippet på 250.000 tons årligt. Det er fantastisk, at skoven kan bidrage aktivt til dette, sagde Magnus Wikman, adm. direktør i SunPine.

SunPine skal fremstille brændstoffet af fyrretræsolie, der er et restprodukt fra den svenske papirindustri og består af en blanding af harpiks og fedtsyrer. Fabrikken i Piteå skal dog primært rense olien for svovl og andre urenheder, mens der på Preems raffinaderi i Göteborg sker en yderligere forædling af fyrretræsolien.

Det er danske Haldor Topsoe, der har leveret teknikken til raffinaderiet i Göteborg.

Enorm interesse
Projektet har nydt stor bevågenhed - ikke blot i Sverige - men også fra de dele af verden, der råder over betydelige træressourcer.

– Sunpine er en af Sveriges mest interessante satsninger, hvor skovindustrien og et olieselskab har fundet sammen om en genial idé. Uden tilskud fra staten har vi bygget et anlæg, hvor miljøvenligt brændstof fra de svenske skove kan anvendes i den eksisterende bilpark, sagde vicepræsident for Preem, Michael Löw, ved indvielsen.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094