Bliver elnettet disruptet?

Elsystemet er ved at blive vendt på hovedet, men den egentlige disruption kommer først, hvis elkunderne kan lagre deres egen strøm og koble sig permanent af elnettet.

”Disruption” har været modeord de seneste år, og de fleste kender vel eksemplet med Kodak, som opfandt den digitale chip til kameraer, men ikke troede, det havde en fremtid og i øvrigt ville ødelægge den eksisterende forretning.

Kodak tøvede, og det var der så andre, der lukrerede på. Resultatet kender vi fra os selv og fra turistdestinationer i hele verden: Alle tager fotos med digitale kameraer - milliarder af fotos af hunde, katte, familiemedlemmer, Den Lille Havfrue, Eiffeltårnet og Den Kinesiske Mur!

Hvordan er det så lige med disruption indenfor energiforsyning?

I Danmark har vi oplevet at gå fra at være verdensmestre i at bygge effektive kulkraftværker til, at de nu bliver udfaset i takt med, at deres teknisk-økonomiske levetid løber ud. Omstillingen er drevet af en kombination af politiske mål og teknologisk disruption i takt med, at vindkraft bliver stadig mere konkurrencedygtig.

Er overgangen fra produktion på termiske kraftværker til vindmøller og solkraftværker disruption? For ejere af termiske kraftværker, der ikke er kommet med på teknologiskiftet: Ja. 

Værdien af nogle af de gamle energiselskaber i Europa er styrtdykket, så man kan godt tale om, at deres forretning er blevet disruptet. Meget af den nye produktion fra vedvarende energi bliver født ind på distributionsnettene, mens inputtet for blot 20-30 år siden foregik på højspændingsniveau.

Situationen har ændret sig, men energisystemet har tilpasset sig de nye tider og har ikke forandret sig radikalt. I en dansk sammenhæng vil en disruption af elsystemet være, hvis forbrugerne begynder at producere deres egen strøm og dermed gør elnettet overflødigt.

Er det sandsynligt, at forbrugerne går offgrid i Danmark?

Vi så i 2012, at op mod 100.000 husstande valgte at investere i solcelleanlæg, som typisk kan dække, hvad der svarer til et års forbrug. Erfaringerne viser ikke overraskende, at de fleste solcelleanlæg producerer meget i sommerhalvåret. I dette forår har der været solrige dage, hvor solcellerne har leveret mere effekt end alle de centrale kraftværker til sammen.

Men, men, men… de fleste vinterdage leverer solcellerne ingenting eller meget lidt. 

De batteriteknologier, der markedsføres til husstandsniveau, er typisk egnede til døgnudjævning, så når energien produceres om dagen, så lagres der energi i husstanden til forbruget om natten.

Batterier til sæsonudjævning fra sommer til vinter er en anden sag. Der forskes i forskellige lager-løsninger, men umiddelbart er ’de store batterier’ ikke økonomisk attraktive i forhold til at være tilsluttet et sammenhængende elsystem.

Jeg er derfor overbevist om, at vi mange år ud i fremtiden vil have et ”klassisk” elnet i Danmark, fordi det er effektivt, leverer el 99,99 procent af tiden og er den samfundsøkonomiske billigste løsning.

Den erkendelse må imidlertid ikke blive en sovepude, så vi ender i en ”Kodak-situation”. Vi i energibranchen skal forberede os på, at vores system vil blive anvendt på nye måder i takt med, at stadig flere elkunder producerer – og lagrer – deres egen elektricitet. Hold dig opdateret med Energy Supply DK

Kommentarer

Morten Bertelsen
Jeg er på mange punkter enig.

Men Danmark, og danske vejrforhold er en meget lille aktør i det internationale energimarked. Jeg tror vi kommer til at se en disruption af energimarked, og den kommer til at starte i lande med meget sol, og dårligt / ustabilt kollektivforsyning, fx i Afrika.

Her sker der allerede meget på "off grid" området, med solceller og batterier, lidt som med mobilbetaling og telefoni. Her blev der indført M-Pesa i Kenya i 2007, hvor mobilepay først kom i Danmark i 2013.

Værdien er styrtdykket på mange forsyningsselskaber, men hvad sker der hvis/når det for alvor går op for de investorer der står bag forsyningsselskabene, at fremtiden ikke er kollektivforsyning?

Jeg tror ikke at det betyder så meget om horisonten er 5-10-15 eller 20 år før det kommer til at ske. Så snart der er en bred erkendelse, vil der ske en kædereaktion hvor investorer "trækker stikket". Og dette kommer også til at have stor indflydelse på Danmark.

Leo Elling Rasmussen
Påstand nr. 1: El forbruget i DK kommer kun til at stige, meget! Derfor er der både behov for og plads til udbygningen af vedvarende energiløsninger.
Påstand nr. 2: At el nettet bliver udfordret skyldes ikke mangel på kompetencer hos forsyningsselskaberne og den offentlig vilje (hos mening mand). Udfordringen er politisk. Uanset politisk farve findes der ikke forstand nok til at begribe det lovmæssige makværk, som består og tilmed udbygges.

Batterier i private husholdninger vil vinde frem. Det er helt sikkert. Men om det er samfundsøkonomisk rigtigt er måske tvivlsomt. Så længe den politisk beslutningsproces ikke "disruptes", falder vi mere og mere af i forhold til mulighederne.
Men. Hos PHØNIX TAG Energi A/S har vi længe vurderet løsningerne for batteriløsninger til private. Derfor har vi nu etableret et anlæg sammen med JYTAS A/S på Skæring Enge
Her kan vi i virkelig målestok, se hvordan et solcelleanlæg med batteri spiller sammen i en husstand. se her: https://www.solarweb.com/Account/GuestLo...
Som det kan ses, vil der være dage med mere energi fra solen end batteripakken kan optage. Andre dage vil der knapt være energi at lagre. Skulle løsningen være 100%, vil investeringen ende på et urealistisk niveau. Dette vil selvfølgeligt ændre sig.
Vi ved, at nogle vil mener at prisen for batteriløsninger ikke er så afskrækkende. Men vi skylder køberne, at det de investere i også er sikker og holdbar, derfor vil der gå lidt tid før den store udbredelse af private anlæg finder sted. Alt imens er rammebetingelserne for etablering af solcelleanlæg i Danmark meget ringe. Etablering af solcelleanlæg i Danmark sker ikke alene på grund af lovgivningen. Det sker på trods af lovgivningen.

Gitte Wad Thybo
Installering af batterier er en lovende løsning, men det løser, som Jørgen rigtig nok skriver, ikke udfordringen med balancering henover vinteren. Eniig har haft batterier installeret i 5 husstande på Fur i knap 2 år. Husstandene har forskellige størrelse solcelleanlæg (2-6 kWp) og forskelligt forbrug. De får en selvforsyningsgrad på mellem 23-49% på årsbasis (2016) ( og i december var det fx kun 2-3%) og forbruger 45-73% af deres egen produktion (som uden batteri ligger omkring 30%). Men hvad der er nok så interessant for os (Eniig Forsyning) er at effekten henover kogespidsen faktisk reduceres med 50-70%. (pga. forbrugsmønstret i boligerne). Batterierne styres pt uden indblanding fra os og dermed uden indflydelse fra hvad behovet måtte være i el-nettet.
Businesscasen for den enkelte bolig hænger pt ikke sammen, Men med de hastigt faldende priser på batterier kommer det i nær fremtid.
Om det er samfundsmæssigt og planlægningsmæssigt fornuftigt er fortsat en åben diskussion.

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Myndigheder kaster grus i kæmpe vindmølleordre

Fliskedel årsag til strid i nordjysk landsby

Bestyrelsen kalder kritikken forfejlet

Randers Kraftvarmeværk får ny direktør

Vandværker taber opgør med Skat om 36 milliarder

De danske vandværker taber principiel sag til Skat i Østre Landsret.

Energiselskab støtter udfasning af plastikposer

MHI Vestas skifter direktionen ud

Jens Tommerup og Tetsushi Mizuni stopper som CEO og co-CEO hos vindmølleproducenten.

Nyhedsbrev

Nexans køber dansk kabelproducent

Lilleholt mødes med Trumps energirådgiver for at tale vindenergi

Ineos etablerer dansk olie-kontor

Scandimir slutter testfase to

Med et godt testresultat og en nominering til DenmarkBridge Award tegner fremtiden lys.

Ny direktør for gårdbiogasanlæg

Dansk vandkraftværk under reparation

Strømsvigt ramte dele af København

Optimistiske europæere løfter dansk eksport med milliarder

Video & Billedserier
Wanted: 200 offshore-folk

Søkabel til Bornholm er genetableret

Gammel kending i direktørstolen hos Renew Energy

Kedel-leverandør under frivillig likvidation

Offshore-firma fritstiller hele topledelsen

Energi-teknologier skal tale sammen i nødstrømsanlæg

Mobil stikkontakt skal skabe vækst i Odense

Grundvandet skal køle på regionshospital

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

EnergyLab Nordhavn blandt nominerede til energipris

Tidligere vindere af prisen er blandt andet Connie Hedegaard, Fiberline Composites og Tulip International.

Landmand frygter, at 20 kilometer gasledning skal skære gennem mark

Danmark sætter verdensrekord

Gas står til markant come-back i EU

Prysmian Group Denmark får ny chef

Pengekassen bugner hos Vestas

MHI Vestas opruster i England

Rekordmange direktører får karantæne

1

Direktør scorer fire millioner på Nature Energy-salget

Rambøll samler al energi et sted

Gigantisk omformerstation rykker tættere på

Sådan får man fingre i en halv milliard

Italiensk ordre til Siemens Gamesa

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gratis gå-hjem-møde: Sådan sikrer du finansiering af udvikling og innovation

Building Green Aarhus: Vær klar til programmet

BIM-objekter til tekstilbaseret ventilation

Vi er stolte over at have leveret denne Erikkila svingkran til Hydrema Danmark

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Overvejer du om forlængelse af levetiden på dine møller er den rette løsning?

Kursus for feinschmeckere i kabelfejllokalisering

Nye kompetencer - genvejen til en bedre bundlinje

Tick Cad lancerer Tick Tool - Workspace: et oprydningsværktøj til Vault

Proshop nød godt af uvildig rådgivning

Kom med til netværksmøde med Danish Fish Tech Group i Århus d. 25. januar - fokus er på fiskeri

Nyt 2018 katalog

Undgå belastningsskader og tinnitus!

Motorstarter fra LOVATO

Priser 2018 fra Georg Fischer A/S

En fordel for landmanden at købe varmepumpen hos den lokale installatør

Nyt netværk for Industri 4.0-pionerer. Skal du med?

Tre nye projekter til BASE Erhverv siden årsskiftet

Lemvigh-Müller vinder pris som Årets leverandør

Hvad er luftbefugtning?

Drift af elforsyningsanlæg

At løfte korrekt er vigtigt, men at løfte sikkert er afgørende

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

FLOWave er en flowmåler med sensoregenskaber

Dansk fællesstand på AquaME - Mellemøstens førende messe indenfor akvakult...

Send til en kollega

0.38