23948sdkhjf

Mere fordelagtige vilkår for halm efterlyses

Med Novozymes og Daniscos banebrydende udvikling af enzymer har man ryddet én hurdle af vejen for anvendelsen af halm til fremstillingen af biobrændsel. Nu mangler man blot to andre.
Ifølge Anders Kristoffersen fra Novozymes er der to barrierer for biobrændslets endelige succes.

- Hvis der skal være sikkerhed for de investorer, der vil kaste penge i det her, kræver det, vi kommer op på et krav om 10 procent bioethanol (i benzinen, red.) siger han til Politiken og tilføjer:

- Bioethanol er en teknologi, som skal have et økonomisk skub med på vejen for at blive fuldt kommercielt. Derfor vil det kræve, at bioethanol får en støtteordning på linje med den til halmbaseret varmeproduktion, siger Anders Kristoffersen og hentyder til, at støtteordningen i dag er skruet sådan sammen, at det bedre kan betale sig for landmænd at sælge deres halm til varmeværker end til bioethanol-anlæg.

Støtteordningen skal ses efter i sømmene
At dømme ud fra de politiske reaktioner, bliver det ikke støtteordningen, der bliver den største bremseklods for dansk produktion af biobrændsel.

Eyvind Vesselbo, Venstres miljøordfører, siger til avisen, at det er logisk at se på støtteordningen, når regeringen arbejder på at fremme udviklingen og anvendelsen af bioethanol. Han bakkes op af miljøordfører fra Socialdemokraterne Mette Gjerskov, der siger, at man må se på lovgivningen med åbne øjne, hvis man skal sætte skub i produktionen af anden generations biobrændsel.

Enhedslisten trækker i modsat retning
Per Clausen, der er miljøordfører for Enhedslisten, mener, man skal klappe hesten.

- Jeg mener, de oversælger deres produkt. Den halm, der ligger på markerne, er ikke et affaldsprodukt, bare fordi vi ikke spiser det. Den er blandt andet med til at gøde jorden. Og hidtil har det været sådan, at man udvinder energien i halmen bedre ved at brænde det af i varmeanlæg end ved at omdanne det til bioethanol, sige Per Clausen,
Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109