23948sdkhjf

Hofor klar med sin næste store varmepumpe

Hofor har for nylig idriftsat en stor varmepumpe med en varmeydelse på 4 MW på Novozymes’ fabrik i Hillerødgade på Nørrebro i København. Varmepumpen omdanner overskudsvarmen fra enzymproduktion til fjernvarme for 6.000 københavnere. 

- Det er en milepæl, vi har nået med idriftsættelsen. Det er fremsynet forsyning, at vi på den måde via et glimrende samarbejde med Novozymes kan producere grøn fjernvarme. Begge virksomheder har en grøn profil, og begge virksomheder sætter en ære i på den måde at bidrage til ambitionerne om, at København i 2025 skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad, siger Jane Egebjerg Andersen, forsyningsdirektør i Hofor.

Varmepumpen hos Novozymes

Varmepumpen har kostet cirka 35 millioner kroner  og parterne har hver især dækket en del af etableringsomkostningen.

Parterne har indgået aftale om, at Novozymes årligt leverer op til cirka 22.000 MWh overskudsvarme, som sammen med den anvendte drivenergi i varmepumpen bliver til knap 30.000 MWh varme til fjernvarmevarmenettet. Det svarer til varmeforbruget hos cirka 6.000 københavnere.

Projektet reducerer vand- og energiforbrug samt støj hos Novozymes, idet Novozymes sparer drift af deres nuværende køleanlæg. Samtidig peger projektet direkte ind i Novozymes' sustainability strategi.

- Vi har løbende optimeret og udviklet vores produktion og processer. Vores gæringsprocesser udvikler varme primært fra omdannelse af sukker, og denne varme er indtil nu blevet afsat i et køletårn. Med varmepumpeprojektet er det i samarbejde med Hofor lykkedes at få denne varme over i fjernvarmenettet til brug i lokalområdet. For os passer projektet perfekt ned i det spor, vi kalder ”waste to energy”, som er en del af vores sustainability strategi i produktionen. På den måde er det med til at sikre at vi udnytter vores spildstrømme bedst muligt, siger Lars Johansen, der er direktør på fabrikken.

Hofor høster vigtige erfaringer

Med projektet hos Novozymes får Hofor samlet vigtige erfaringer med store varmepumper, der fremover i øget omfang vil blive anvendt i produktionen af fjernvarme, såfremt den tekniske udvikling understøtter denne udvikling.

- Vi ser et stort potentiale i de store varmepumper, og derfor er det afgørende, at vi får så meget viden som muligt om de forskellige typer af varmepumper, siger forsyningsdirektøren.

Hun tilføjer, at varmepumpen reducerer omkostninger andre steder i varmeproduktionen og derfor ikke påfører projektet øgede udgifter til produktionen af fjernvarme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19