23948sdkhjf

Naboerstatninger på vej til beboere i Lem Kær

Fem naboer til de kommende vindmøller i Lem Kær i Vestjylland kan få erstatning. 13 ansøgere er blevet afvist af taksationsmyndigheden.
Fem ud af 18 ansøgere har fået tildelt erstatning i forbindelse med opsætning af vindmøller i Lem Kær. Det oplyser Danmarks Vindmølleforening på deres hjemmeside.

De 13 ansøgere har fået afvist deres ansøgning af taksationsmyndigheden, ikke nødvendigvis fordi de planlagte møller ikke bliver synlige eller placeres nær deres ejendomme, men fordi bevoksning, elmaster eller naboernes egne gylletanke, minkfarme eller driftsbygninger skærmer udsigten mod vindmøllerne.

Hertil kommer at de to taksatorer professor, ph.d. Birgitte Egelund Olsen og statsaut. ejendomsmægler Heidi Hansen har slået fast, at en del ansøgere i forvejen får skæmmet deres udsigt af deres egne misligholdte ejendomme, byggematerialer eller andet på ansøgerens ejendom.

Loven om naboerstatning giver naboer til planlagte møller ret til erstatning for den forringelse af ejendommens værdi, som møllerne påfører dem, dog kun hvis forringelsen er over 1% af ejendommens værdi, hvilket gør sig gældende for et par af ansøgerne.

Med de 18 afgørelser, der følger de fire første i juli og august, begynder der at tegne sig et klarere billede af, hvilke præmisser taksatorerne lægger til grund. Af taksationsmyndighedens nyeste kendelser fremgår,
  • at afstanden til kommende møller ikke ses som afgørende, da værditabet vurderes at kunne være højere for møller 800 meter fra møllerne end for andre 600 meter væk,
  • at det tillægges stor værdi, om bolig, eventuelle terrasser og udendørsarealer er orienteret mod møllerne eller væk fra dem, og
  • at den eksisterende udsigt spiller ind, f.eks. om naboen i forvejen har udsigt til tekniske anlæg, skorstene, master, gylletanke, minkfarme eller eksisterende møller, eller om naboen får fri udsigt til de nye møller i et uforstyrret landskab, hvor de nye møller vil dominere.

De fem tilkendte erstatninger er på 25.000, 50.000, 75.000, 100.000 og 125.000 kr.

Oprindelig var der indgået 22 ansøgninger om naboerstatning, men fire ansøgninger er enten frafaldet eller afgjort ved frivilligt forlig. Hertil udtaler direktør i Danmarks Vindmølleforening Asbjørn Bjerre:

- Når kun 5 af 18 sager ender med erstatning, illustrerer det, at nabogener reelt er et lille problem og at den højt profilerede erstatningslovgivning er helt ude af proportioner med de faktiske forhold.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078