23948sdkhjf

Holstebro får en brint-tankstation

To af parterne bag ClimateCircle, Holstebro Kommune og Vestforsyning, går sammen om at etablere en tankstation for påfyldning af brintbiler på Bisgårdmark, i centrum af Holstebro.
Anlægget forventes indviet ved årsskiftet 2010/2011 og vil således være klar, når kommunen får leveret tre nye brintbiler.

- Hvis vi skal blive de fossile brændstoffer kvit, er det nu, der skal investeres i udviklingen af alternative energiformer. Åbningen af en brinttankstation er en milepæl i flere års indsats på området, som viser, at Holstebro også her er godt fremme i skoene, siger John Sohn, manager for ClimateCircle, som er en klynge af offentlige og private aktører i klimakommunen Holstebro.

I forvejen er Holstebro hjemsted for to af blot ca. 200 steder på verdensplan, hvor man kan fylde brændstof på brintbiler, henholdsvis Regionshospital Holstebro, som benytter et brintdrevet arbejdskøretøj, og Storådalens Golfklub, som har en brintdrevet golfvogn.

- Der er ingen, som forventer, at Holstebro skal blive fremtidens ”brint-sheiker”, men ved at anvende lokalt producerede drivmidler og teknologier til CO2 fri transport, fremmer vi udvikling af erhvervslivet så vi på sigt kan skabe flere arbejdspladser i hele Vestjylland, siger John Sohn.

Alle byens påfyldningssteder får brint leveret fra Vestforsyning, som har høje forventninger til den forholdsvis nye energiform, fortæller Vestforsynings udviklingschef Poul Lyhne:

- På sigt er det vores ambition, at brint skal fremstilles af overskudsstrøm fra vindmøller. På den måde kan vi oplagre vindenergien til senere brug for biler og som brændstof i såkaldte balancekraftanlæg, der kan tage over, når det blæser for lidt til at holde vindmøllerne i gang.

Den nye tankstation er udformet som et ganske almindeligt tankanlæg for benzin eller diesel. Det vil i løbet af få minutter kunne påfylde bilerne med en kapacitet på helt op til 700 bar, hvilket betyder, at en almindelig personbil vil kunne køre omtrent lige så langt på en tankfuld som en tilsvarende benzindrevet bil.

Tankstationen er lige som brændselscellerne i køretøjerne udviklet og fremstillet af Herningvirksomheden H2 Logic.

Etableringen af tankstationen og kommunens indkøb af biler er led i brintprojektet LINK 2009 i Hydrogen Link netværket, som er støttet af Energistyrelsen. LINK2009 projektet har nu i flere omgange nu samlet anskaffet ca. 15 millioner forskningskroner til Vestjylland fra Energistyrelsen.

Det samlede budget for LINK2009 beløber sig til ca. 38 mio. kr.

Kilde: Foreningen Hydrogen Link Danmark

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188