23948sdkhjf

Halsnæs indgår energispare-aftale til 90 mio. kr.

Halsnæs Kommune har indgået Danmarkshistoriens hidtil største aftale om at spare på energien. Det er dermed også Halsnæs Kommunes største klimaprojekt nogensinde.
Aftalen er et såkaldt ESCO-projekt (Energy Service Company), hvor idéen er, at en ESCO-virksomhed gennemfører energibesparende tiltag i kommunens bygninger, og at de opnåede besparelser i energiforbruget finansierer omkostningerne ved forbedringerne.

Denne måde at arbejde sammen på er den mest succesfulde på samarbejdsområdet for offentlige og private partnere.

Onsdag den 11. november 2009 underskrev Halsnæs Kommune og virksomheden YIT A/S en kontrakt på 90.3 mio.kr. – indtil nu Danmarks største på området – der omfatter energiinvesteringer, som medfører gennemgribende energibesparende forbedringer i Halsnæs Kommunes ejendomme. YIT A/S er en stor europæisk virksomhed med ekspertise i blandt andet energieffektivisering.

Halsnæs Kommunes største enkeltstående klimaprojekt
- Halsnæs Kommune har indgået en kontrakt med YIT, som ganske enkelt er Halsnæs Kommunes største enkeltstående klimaprojekt. Et projekt som vil komme både klima og borgere til gode med blandt andet en kraftigt reduceret CO2-udledning, siger borgmester Helge Friis, Halsnæs Kommune, og fortsætter:

- Vi stiller nogle skarpe krav for at kunne nedbringe energiforbruget i de kommunale bygninger væsentligt. De opnåede besparelser på energiforbruget anvendes derefter til finansiering af omkostningerne ved de energibesparende foranstaltninger.

- Det er en god måde at gennemføre energibesparende aktiviteter på. Desuden viser aftalen, at vi tager vores status som klimakommune særdeles alvorligt og samtidig tager et stort skridt fremad i bestræbelserne på at opfylde klimaaftalen med Dansk Naturfredningsforening og kurveknækkeraftalen med Elsparefonden.

Rustet til opgaven
Adm. direktør for YIT i Danmark, Leo G. Sørensen, ser frem til det nye samarbejde med Halsnæs Kommune:

- Aftalen er helt speciel for os, da det er den første af sin slags for YIT i Danmark. Men udfordringen skræmmer os ikke, da vores svenske YIT kollegaer i en årrække har udført omfattende ESCO-projekter hos blandt andet kommuner og hospitaler i Sverige - og vi ser frem til at bruge de opnåede erfaringer i Halsnæs Kommunes bygningsmasse. Samtidigt råder YIT her i Danmark over en række specialister indenfor de tre "grundfag" el, vvs og ventilation - så tilsammen er vi fuldt ud rustet til at kunne sikre en effektiv og energirigtig drift af bygningernes tekniske installationer.

Besparelser og vedvarende energi
YIT har valgt OBH-Gruppens rådgivende ingeniører til at stå for energianalysen og komme med forslag til, hvor der kan spares på varme og elforbruget.

- Vi har gode erfaringer på området fra et tilsvarende projekt. På Halsnæs kommunens 120 ejendomme regner vi med en besparelse på 30 procent på det hidtidige forbrug, siger salgs- og regionschef Bent Kämpf Hansen, OBH Rådg. Ingeniører A/S.

OBH's klimaingeniører skal desuden komme med forslag til, hvordan kommunen kan omlægge dele af energiforbruget til vedvarende energi som for eksempel jordvarme, solvarme og vindenergi.

Fakta
Halsnæs Kommune blev klimakommune i august 2008. En aftale med Dansk Naturfredningsforening betyder, at kommunen som virksomhed har forpligtet sig til at nedbringe CO2-udslippet med to procent hvert år frem til 2025. Desuden har kommunen indgået samarbejde med Elsparefonden om at nedsætte elforbruget ligeledes med to procent om året.

Kilde: Halsnæs Kommune

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094